Κυπριακό: Επανέναρξη των συνομιλιών αποφάσισαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

deipno-anastasiadis-akintzi

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με εντατικοποιημένη μορφή, αποφάσισαν ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο δείπνο που τους παρέθεσε αργά χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Συγκεκριμένα, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, που διήρκησε περί τις τέσσερις ώρες, συμφωνήθηκε να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο, με το βάρος να πέφτει στους διαπραγματευτές. Στις 9 Ιανουαρίου, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μεταβούν στη Γενεύη για να αξιολογήσουν τα μέχρι τότε δεδομένα στις συνομιλίες, στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες χώρες, ενώ  μπορούν να προσκληθούν και άλλα μέρη εάν αυτό απαιτηθεί.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης.