Κλεάνθης Μανδαλιανός: Άμεση ανάγκη διόρθωσης της Απόφασης του ΥΠΕΝ 20/8/20 για το χωροταξικό

Την ανάγκη άμεσης διόρθωσης της απόφασης 20/8/20 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το  χωροταξικό της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητά ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, τονίζοντας τις δραματικές επιπτώσεις που προκαλεί στον αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής, αφού δεν προβλέπει άδειες και επενδύσεις. 

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, με τη σύμπνοια 7 δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης, πολλών φορέων και 471 επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών,  βουλευτών και ευρωβουλευτών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αναπτυξιακά εμπόδια που θέτει η σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας πως σηματοδοτεί την ερήμωση και την καταστροφή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Είναι υποχρεωτικό να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, της υπερκείμενης αρχής, της Διεύθυνσης Σεβέζο της Κομισιόν ΕΕ και του Προέδρου Γιούνκερ. Η Σεβέζο αφορά στο χωροταξικό δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο σαφώς δεν προβλέπει κύκλους ερήμωσης εκτός των ορίων δεξαμενών σε βάρος του αστικού ιστού για σχολεία, ξενοδοχεία, κέντρα υγείας και επιτρέπει επενδύσεις και άδειες παντού.

Επισημαίνεται η ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας από την υψηλή όχληση, όπως προέβλεπε η Σεβέζο ΙΙΙ από το 2012 μέχρι 01/06/2015. Σε αντίθετη περίπτωση τίθεται το ερώτημα αν επιβλήθηκαν τα μέτρα των άρθρων 5 και 19 της οδηγίας Σεβέζο ΙΙΙ. Μένει σε εκκρεμότητα επίσης έως ότου απαντηθεί εάν μετακινήθηκαν δεξαμενές, υπογειοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν τα επικίνδυνα στοιχεία.

Επιβάλλεται να γίνει διόρθωση στο ΦΕΚ της Απόφασης του χωροταξικού Κ. Μακεδονίας και να γίνει άρση των όποιων παρανόμων χωροταξικών εμποδίων των κύκλων ερήμωσης, με πρόφαση την Σεβέζο ΙΙΙ, εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης στη δυτική Θεσσαλονίκη. 

“Πλήττονται οι ζωές των πολιτών! Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση παρατηρούμε απουσία αισθήματος ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους που θα πληγούν, με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και το Υπουργείο να στέκουν αδιάφοροι. Δηλώνουμε ότι με κάθε νόμιμο μέσο θα επιμείνουμε στις διορθώσεις και καλούμε όλους τους φορείς και Δήμους σε αγώνα και επαγρύπνηση” δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός. 

Ακολουθούν οι σχετικές επιστολές που απέστειλαν προς τους αρμόδιους Υπουργούς οι Δήμαρχοι Κορδελιού Ευόσμου και Δέλτα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΌΣΜΟΥ ΚΑΙ                           15/04/2020

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΛΤΑ

Προς τους αρμόδιους Υπουργούς

Θέμα: 

Εμμένουμε στο αίτημα διορθώσεων στην ΚΥΑ για το Περιφερειακό Χωροταξικό Κ. Μακεδονίας: 1) με καθαρή άρση των όλων περιορισμών δόμησης εκτός των ορίων δεξαμενών από τους παρανόμους χάρτες ή την λεκτική περιγραφή με πρόφαση την Σεβέζο ΙΙΙ, στη βάση των σαφών οδηγιών Κομισιόν ΕΕ και Προέδρου Γιούνκερ.

Οι ασάφειες και η σύγχυση ευνοούν την συνέχιση της ερήμωσης. 

Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί, 

Εμμένουμε στις καθαρές και πάγιες απόψεις όλων των Δήμων και των φορέων με πλήρη συναίνεση για: 1) την άρση της ερήμωσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην βάση των καθαρών οδηγιών της Κομισιόν ΕΕ …

Οποιαδήποτε άλλη σύγχυση ή παρέλκυση διόρθωσης του σχεδίου ΚΥΑ του χωροταξικού της Κ. Μακεδονίας, σχέδιο του οποίου μας δόθηκε στις 24/02/20, θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στη μισή Θεσσαλονίκη για σαφώς παράνομους λόγους. 

Μετά 10 χρόνια κρίσης και τώρα ιδιαίτερα με την νέα μεγάλη κρίση και εκτιμώντας την προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάπτυξη, επενδύσεις και αρωγή στους ανέργους, ελπίζουμε να μην υπάρχει επιμονή  για  ένα μονόπλευρο συμφέρον.

Ο Υφυπουργός είναι ο μελετητής του Περιφερειακού Χωροταξικού Κ. Μακεδονίας από το 2015. Σήμερα είναι σε θέση ευθύνης  στο ΥΠΕΝ για τη Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε οι γνώσεις να βοηθήσουν να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις. 

1) Για την ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης: οι αποφάσεις της ΠΚΜ προβλέπουν καθαρά τα λουκέτα επενδύσεων, σχολείων, κέντρων υγείας και ξενοδοχείων σε ακτίνα χιλιομέτρων εκτός ορίων των δεξαμενών (βλέπε συνημμένο χάρτη). Το κείμενο 24/2/20 το επιβάλλει  από την ασάφεια. Αντίθετα,  η Κομισιόν ΕΕ και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής με σαφές έγγραφο, ειδικά για την Θεσσαλονίκη,  αναφέρει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί εκτός των ορίων των δεξαμενών. Είναι αυτονόητο να υπερισχύσει η θετική θέση της Κομισιόν ΕΕ!

Υπάρχει η μεγαλύτερη συναίνεση για ένα θέμα από όλους τους φορείς. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί και να υποστηρίζει την ερήμωση στη δυτική Θεσσαλονίκη.  Άλλωστε είσασταν  παρών σε σύσκεψη σε ανώτερο επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο θέμα. Συζητήθηκε στη σύσκεψη 24/02/20 στο γραφείο σας, ότι είχατε συμφωνήσει στην άρση των περιορισμών εκτός ορίων, με την κατάφαση ότι θα ήταν ικανοποιητικό τα 100 πόδια- 33 μέτρα.

Πιστεύουμε η ευθυκρισία σας και η ευθυγράμμιση σας με την Κυβερνητική πολιτική θα άρει θετικά χωρίς ασάφειες  και θα διορθώσει αυτές τις διατάξεις. 

Να μην αφήσουμε μέσα στην μεγαλύτερη κρίση, καμιά μεμονωμένη επιδίωξη, να επιβάλλει καταστροφικούς όρους σε μια περιοχή 400.000 κατοίκων! 

Το ίδιο ζητά όλος ο κοινωνικός ιστός, οι κάτοικοι μας,  οι  7 Δήμαρχοι, 8 βουλευτές, 4 ευρωβουλευτές, 5 μεγάλοι οικονομικοί φορείς και εκατοντάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους και ενώσεις πολιτών.

Με εκτίμηση,  

οι Δήμαρχοι Κορδελιού- Ευόσμου  Κλεάνθης Μανδαλιανός

και Δέλτα Θεσσαλονίκης Γιάννης Ιωαννίδης