Κλειδί για τα έσοδα η φοροδιαφυγή

Μέτρα συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, που εστιάζονται κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και την προώθηση νέου μοντέλου αποκρατικοποιήσεων, περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

 

Επίσης προβλέπει «παροχές» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους και «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει και δεύτερη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας πως από τη λίστα των μέτρων το μίνιμουμ που μπορεί να εισπραχθεί είναι 3,2 δισ. ευρώ και υπό συνθήκες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ τα έσοδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προβλέπεται να καλυφθεί από ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 

• 725 εκατ. ευρώ από ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού. Τα έσοδα αυτά αναμένεται να προκύψουν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που θα γίνουν στα στοιχεία της ενοποιημένης πλέον λίστας (Λαγκάρντ, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργου, εμβάσματα εξωτερικού), ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση που προβλέπει τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρων» καταθέσεων με την επιβολή φόρου 15%-20% για τους φορολογούμενους που θα δηλώσουν οικειοθελώς κρυφές καταθέσεις. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το «ηλεκτρονικό καταθεσιολόγιο», που θα βλέπει online τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της τελευταίας 15ετίας.

 

• 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ. Θα ενταθούν οι προληπτικοί έλεγχοι, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis και η επέκταση των πληρωμών με πιστωτικές, χρεωστικές, pre-paid κλπ. κάρτες.

 

• 350 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες.

 

• 600 εκατ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τη ρύθμιση-εξπρές το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του έσοδα 100 εκατ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις.

 

• 300 εκατ. ευρώ από αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα.

 

• 270 εκατ. ευρώ από το σχέδιο για κληρώσεις με λαχνούς στις αποδείξεις κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.

 

• 250 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού.

 

• 225 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων.

 

• 200 εκατ. ευρώ από τους νέους διαγωνισμούς για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αντί για 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

 

Η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή των σχεδίων της για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, παρά τις πιέσεις των θεσμών. Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έβαλε τέλος στις «πληροφορίες» που διακινήθηκαν χθες για το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ.

 

Επιπλέον:

 

• Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σταδιακά.

 

• Δεν υπάρχει καμία σκέψη για την επιβολή φόρου στα είδη διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη (fat tax), ούτε για την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

 

• Δεν σχεδιάζεται καμία αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αλλά εξετάζονται μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.

 

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση προτείνει την ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Είσπραξης Εσόδων. Και την προώθηση συστήματος, που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις στους συμψηφισμούς.

 

Ταμείο για «κόκκινα» δάνεια

 

Η δημιουργία Ταμείου Διαχείρισης «Κόκκινων» Στεγαστικών Δανείων με κεφάλαια από τον μηχανισμό EFSF, που θα διατεθούν για την αναδιάρθρωση των οφειλών φτωχών νοικοκυριών αλλά και τη βελτίωση του νόμου Δένδια για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις στο «Εθνος» κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, «με τους θεσμούς υπήρχε διαφωνία στον τρόπο αναδιάρθρωσης των στεγαστικών δανείων, καθώς ορισμένοι ήθελαν τη δημιουργία bad bank («κακής» τράπεζας) που θα επέτρεπε την πώληση των προβληματικών χαρτοφυλακίων σε hedge funds έναντι εξαιρετικά χαμηλής τιμής».

 

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση του Ταμείου που θα αγοράσει ενυπόθηκα δάνεια ύψους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κοντά στα 11 με 12 δισ. ευρώ, στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Οι τράπεζες θα πληρωθούν ουσιαστικά με τα 3 δισ. ευρώ για το 1/4 της αξίας τους, αφού αυτές ήδη έχουν εγγράψει προβλέψεις ζημιών για το 50% με 55% της αξίας των συγκεκριμένων δανείων.

 

Στη συνέχεια ο φορέας θα εξετάσει ανά περίπτωση τα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών και ανάλογα θα αποφασίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις π.χ. διαγραφή μέρους της οφειλής, επιμήκυνση δόσεων, χαμηλό επιτόκιο κ.λπ. Μόλις οι δανειολήπτες αρχίζουν να πληρώνουν ξανά, τότε ο φορέας θα εισπράττει έσοδα και θα αποπληρώνει τις τράπεζες για το υπόλοιπο της οφειλής.

 

Προχωρούν ΟΛΠ – αεροδρόμια

 

Εσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της λίστας, «ξεπαγώνουν» οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, των περιφερειακών αεροδρομίων και του ιπποδρομιακού στοιχήματος, με την κυβέρνηση να καθιστά σαφές ότι με τις συμφωνίες που θα επιτευχθούν με τους ιδιώτες επενδυτές, το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει ήδη ξεκινήσει και οι βασικοί μνηστήρες που θεωρούνται τα φαβορί για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ, είναι οι δύο παγκόσμιοι κολοσσοί στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων Cosco και Maersk.

 

Κυβερνητικές, πάντως, πηγές επιμένουν ότι ο διαγωνισμός δεν θα αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού. Το ποσοστό που θα εκχωρηθεί θα είναι μικρότερο του 67% και ο ιδιώτης θα συμμετάσχει σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα με το ελληνικό Δημόσιο.

 

Κανονικά προβλέπεται να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου η κοινοπραξία Fraport AG- Slentel Ltd ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής. Η κοινοπραξία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης και του ομίλου Κοπελούζου έχει καταθέσει «προσφορά που ανήλθε σε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό.

 

Στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η OPAP Investments έχει υποβάλει την υψηλότερη οικονομική προσφορά, ύψους 40,5 εκατομμύρια ευρώ, για την 20ετή παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα και έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης.

 

  • Λιμάνι Πειραιά 

πηγές επιμένουν ότι ο διαγωνισμός δεν θα αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού. Το ποσοστό που θα εκχωρηθεί θα είναι μικρότερο του 67% και ο ιδιώτης θα συμμετάσχει σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα με το ελληνικό Δημόσιο

 

  • Καταθέσεις εξωτερικού  

έσοδα 725 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκύψουν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που θα γίνουν στα στοιχεία της ενοποιημένης πλέον λίστας Λαγκάρντ και τη ρύθμιση για τις αδήλωτες καταθέσεις που θα περιλαμβάνει φορολόγηση 15%-20%

 

Εξίσωση αμοιβών στο Δημόσιο

 

Η εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στο Brussels Group. Στόχος του ενιαίου μισθολογίου θα είναι η εξίσωση των αμοιβών υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει τον εξορθολογισμό των αποδοχών στο Δημόσιο με την περικοπή έξτρα αμοιβών όπως οδοιπορικά, εκτός έδρας αποζημιώσεις, συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας, υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμες ημέρες αλλά και αμοιβές για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

 

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των έξτρα αμοιβών εκτιμάται ότι θα ενταχθούν και οι παροχές για κατασκηνώσεις, ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια . Πηγές του υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά διαφωνεί με πρόταση των δανειστών για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν ακόμα 70.000.

 

Πηγή: Έθνος