Κλείνει την Κυριακή η Νίκης, ανοίγει η αγορά!

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από τον περασμένο Νοέμβριο, προχωρά μία φορά το μήνα στην πεζοδρόμηση της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, αποδίδοντας την στους πεζούς. Το εγχείρημα εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, «αγκαλιάστηκε» από χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν να απολαύσουν τη βόλτα τους στην Παλιά Παραλία, ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της πόλης.

Κομφούζιο
Βέβαια, την πρώτη φορά που είχε προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο σχετικό εγχείρημα, στο κέντρο της πόλης είχε επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης είχε συμπέσει με κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, την πρώτη μετά την αλλαγή του νόμου περί ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Τότε σχεδόν όλοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι, αφού αφενός οι Θεσσαλονικείς δε γνώριζαν για το κλείσιμο του δρόμου, αφετέρου η Τροχαία δεν είχε σχετική εμπειρία ώστε να την αξιοποιήσει. Τις επόμενες φορές που έγινε η πεζοδρόμηση, και η αγορά ήταν κλειστή, αλλά και η Τροχαία διέθετε εμπειρία από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, λαμβάνοντας μέτρα ώστε να μην επικρατήσει κυκλοφοριακό μπάχαλο. Έτσι, το μέτρο λειτούργησε χωρίς… παρατράγουδα, προσφέροντας χαρά στους πεζούς. Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης, άλλωστε, είναι η πεζοδρόμηση της Παλιάς Παραλίας μία φορά το μήνα να αποτελεί θεσμό για την πόλη και τους κατοίκους της, οι πολίτες να γνωρίζουν για το θεσμό και να κινούνται αναλόγως.

Για έξι ώρες
Η λεωφόρος Νίκης θα κλείσει την προσεχή Κυριακή, 4 Μαΐου, για έξι ώρες, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Και αυτή τη φορά, μεγάλο βάρος θα κληθεί να σηκώσει η Τροχαία Θεσσαλονίκης, προκειμένου η πεζοδρόμηση να στεφθεί με επιτυχία. Η Λεωφόρος Νίκης θα αποκλειστεί για τα οχήματα από το ύψος της; πλατείας Ελευθερίας και συγκεκριμένα αμέσως μετά τη συμβολή της με την οδό Βενιζέλου, μέχρι και το Λευκό Πύργο, ενώ η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός για να εκτρέπει την κυκλοφορία. Ειδικό βάρος θα ριχτεί στην αστυνόμευση της οδού Μητροπόλεως, που θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή από διπλοπαρκαρισμένα, καθώς θα αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική δίοδο για όποιον θέλει να μετακινηθεί από το κέντρο προς τα ανατολικά.

Η τροχαία
Η τροχαία, προκειμένου να αντεπεξέλθει, θα ενισχυθεί από περιφερειακά τμήματα. Στη διάχυση της σχετικής πληροφορίας θα βοηθήσουν και ο ΟΑΣΘ και το ΣΑΣΘ, αλλά και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει (τηλεματική, πινακίδες μεταβαλλόμενου σήματος σε στάσεις, εντός των λεωφορείων, αλλά και στο δρόμο κ.λπ.). Ωστόσο, ερωτηματικά εγείρονται για το τι θα συμβεί στην πόλη και πως θα κυλήσει η πεζοδρόμηση, αφού η Τροχαία θα πρέπει να διατηρήσει τους βασικούς οδικούς άξονες, και ιδίως την οδό Μητροπόλεως, "καθαρούς" από διπλοπαρκαρισμένα, προκειμένου να διεξάγεται χωρίς σοβαρά προβλήματα η κυκλοφορία.

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος