Κλιματική αλλαγή: Αυξάνει η βλάστηση στο Έβερεστ και τα Ιμαλάια και μαζί της και ο κίνδυνος πλημμυρών

Γρασίδι και θάμνοι αναπτύσσονται σε ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς γύρω από το όρος Έβερεστ και σε ολόκληρα τα Ιμαλάια καθώς λιώνουν οι πάγοι λόγω της κλιματικής αλλαγής που αλλάζει σταδιακά το τοπίο στην περιοχή με τους με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των πλημμυρών.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να μελετήσουν την αύξηση της βλάστησης στο Έβερεστ, που έχουν μετατρέψει σε χωματερή οι τουρίστες και στα Ιμαλάια στο τελευταίο οικοσύστημα πριν από τον παγετώνα που επιτρέπει την ανάπτυξη φυτών, νανο-θάμνων και γρασιδιού. Μελετώντας τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι δορυφόροι Landsat της Nasa μεταξύ 1993 και 2018 βρήκαν μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση της βλάστησης σε τέσσερα σημεία που βρίσκονται σε υψόμετρο 4.150 έως 6.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή των Ιμαλαΐων, συμπεριλαμβανομένης και μιας μελέτης που έδειξε ότι ο ρυθμός απώλειας πάγου διπλασιάστηκε μεταξύ του 2000 και του 2016», δήλωσε η δρ Κάρεν Άντερσον από το Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Exeter στην Κορνουάλη. «Είναι σημαντική η παρακολούθηση και κατανόηση της απώλειας του πάγου σε μεγάλα ορεινά συστήματα, αλλά τα οικοσυστήματα στις περιοχές αυτές καλύπτουν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή από το μόνιμο χιόνι και τους πάγους και γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτά και το πως επηρεάζουν την υδρολογία».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Global Change Biology επισημαίνει ότι η αύξηση της βλάστησης είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και τις ποσότητες νερού από την περιοχή αυτή και δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι πλημμύρες στην περιοχή του Ινδοκαυκάσου των Ιμαλαϊων, που τροφοδοτεί τα δέκα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας και έως και 1,4 δισ. ανθρώπους με νερό. «Αυτό θα είναι κακά νέα για τα Ιμαλάια», λέει η δρ Άντερσον. «Στη ζώνη αυτή συγκρατείται το εποχικό χιόνι και αν θερμανθεί, τότε θα μπορούσε να αυξήσει απότομα τη ροή υδάτων, το λιώσιμο του χιονιού και τον κίνδυνο πλημμυρών».


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/green/klimatiki-allagi-ayxanei-blastisi-eberest-imalaia