Κλείνουν επ’ αόριστον τα Τέμπη οι αγρότες – Aποκλείουν και το «Μακεδονία»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Επ αόριστον κλείνει σήμερα, από τις 12:00, η κοιλάδα των Τεμπών μετά την απόφαση που έλαβαν οι αγρότες του μπλόκου, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους. Κλειστό και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τις 12 το μεσημέρι εως τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία αγροτών του μπλόκου των Τεμπών οδεύει προς τον Προμαχώνα όπου, σήμερα στη μία το μεσημέρι, υπάρχει προγραμματισμένη πανελλαδική συνάντηση μπλόκων. Εκεί, σκοπεύουν να παρουσιάσουν προς του εκπροσώπους των μπλόκων που θα συμμετάσχουν και το κείμενο με τις τεκμηριωμένες -όπως τις χαρακτηρίζουν- προτάσεις τους, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και για το κόστος παραγωγής, που έδωσαν χθες στην δημοσιότητα και αποτελούν προϊόν συνεργασίας και με το μπλόκο των Μικροθηβών.

Στόχος είναι οι προτάσεις αυτές να τύχουν της έγκρισης και λοιπών μπλόκων που θα τις υπογράψουν. Αύριο το κείμενο θα σταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είναι και ο βασικός αποδέκτης αλλά και προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα και οι αγρότες αναμένουν από τους αποδέκτες να μελετήσουν τις προτάσεις τους και να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, δηλώνουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, με αρκετούς από αυτούς να προετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα, την Παρασκευή. Την Πέμπτη (11/2) πάντως, με τη συμμετοχή και των συναδέρφων του από τα Τέμπη θα συναντηθούν εκ νέου, στον Προμαχώνα (13:00).

Όπως σημειώνουν αγρότες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακόμα και εκείνοι που έχουν ταχθεί υπέρ της καθόδου στην Αθήνα, περιμένουν εναγωνίως τη σημερινή συνάντηση στο τελωνείο του Προμαχώνα όπου αναμένεται να γίνουν αντιπροτάσεις για την περαιτέρω μορφή της κινητοποίησης, προκειμένου αυτή να έχει αποτέλεσμα. Άλλωστε -όπως αναφέρουν- «το ζήτημα είναι το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ανά την Ελλάδα και όχι η μορφή της».

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η πρόταση της καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής, με τα επιχειρήματα να ποικίλουν μεταξύ των διαφωνούντων. Κάποιοι μιλούν για «ξεπούλημα του αγώνα και ξεφούσκωμα», άλλοι ζητούν την κάθοδο στην αρχή ή στο μέσον της ερχόμενης εβδομάδας και κάποια τρίτη μερίδα αγροτών υποστηρίζουν ότι «η δύναμη είναι στα μπλόκα και αρκεί ένα μπλάκ άουτ σε όλα τα κομβικά σημεία της χώρας».

Από επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια, προκύπτει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν επιθυμούν κάθοδο στην πρωτεύουσα. Αφήνουν, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των εκπροσώπων του κλάδου, στην Αθήνα, τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, από την πλευρά τους, χαιρετούν την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα, με τον επικεφαλής, Θόδωρο Πανακωνσταντίνου, να υπογραμμίζει την «ανάγκη για ενότητα και μαζική συμμετοχή».

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα είναι κάθετοι στο αίτημά τους να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να καταρτισθούν από μηδενική βάση με τη δική τους συμμετοχή. Έχουν απορρίψει εξαρχής προσέλευσή τους σε διάλογο μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Με ανοιχτούς δρόμους… αποκλείουν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

«Με ανοιχτούς δρόμους θα αποκλείσουμε το αεροδρόμιο “Μακεδονία” από τις 12:00 έως και τις 22:00» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης, και εξήγησε: «Θα ανέβουμε πάνω στην αερογέφυρα Θέρμης με τα τρακτέρ και θα την κλείσουμε, ενώ το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια θα φρακάρει τον δρόμο και το μπλόκο στο αεροδρόμιο θα κλείσει τη διασταύρωση στο “Μακεδονία”. Δεν θα αφήσουμε να περάσει κανείς, παρά μόνον ασθενοφόρα και περιστατικά που χρήζουν ιατρικής κάλυψης. Υπάρχει είσοδος για το αεροδρόμιο από το καζίνο, που βρίσκεται δίπλα. Ζητάμε κατανόηση από τον αστικό πληθυσμό. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και το δικαίωμά μας να μείνουμε στην ελληνική ύπαιθρο».

«Κλειστό» θα παραμείνει και το Δερβένι στο χρονικό διάστημα 10:00-15:00, ενώ έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Θόδωρο Χατζητομάρη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι άνδρες από το μπλόκο θα μεταβούν με τρακτέρ στην εφορία και σε υποκατάστημα τράπεζας στον Λαγκαδά, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη περίπου μιας ώρας.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο. Είναι δυναμικότητας συνολικά άνω των 600 αγροτικών οχημάτων και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως ενημέρωσε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, τα τρακτέρ κλειδώθηκαν μπροστά στην εφορία Μουδανίων, την οποία θα αποκλείσουν και σήμερα από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία έως τη λήξη του.

Μπαρούτι μυρίζει στο τελωνείο του Προμαχώνα

Κλειστό παραμένει και σήμερα για ένατη συνεχή μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 30 χλμ, σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αγρότη Βισαλτίας, μέλους της συντρονιστικής επιτροπής, Στέργιου Λίτου.

Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο φαίνεται να έχουν παγιώσει την τακτική ανοίγματος των συνόρων αργά το βράδυ για τα ΙΧ οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία. Πάντως, η κατάσταση στον Προμαχώνα …μυρίζει μπαρούτι, καθώς οδηγοί φορτηγών, προερχόμενοι από την γείτονα, δηλώνουν αγανακτισμένοι. Ενδεικτικό της έντασης είναι περιστατικό που συνέβη στις 02.30, όταν πέντε οδηγοί νταλίκας έσπασαν τις μπάρες στα ελληνικά σύνορα και κινούμενοι με τα οχήματά τους προς τις αστυνομικές δυνάμεις πριν το μπλόκο των αγροτών, έδειξαν αποφασισμένοι να περάσουν. «Ήταν μια πρωτοφανής κίνηση και είναι αλήθεια ότι όλοι τρομάξαμε» δήλωσε ο κ. Λίτος και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε την κατάσταση στα άκρα και να παλέψουμε αν χρειαστεί. Αυτό δεν θα επαναληφθεί».

Εξάλλου, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, άνοιξε από αργά χθες τη νύχτα έως και τις 11 σήμερα το πρωί, οπότε αναμένεται να κλείσει εκ νέου.

* Υπό κατάληψη παραμένει από τις 20/1 η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.

* Στις 12:00 ολοκληρώνεται η 24ωρη κινητοποίηση του αποκλεισμού στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. «Θα αφήσουμε ανοιχτά λίγες ώρες και μετά θα κλείσουμε και πάλι τουλάχιστον έως αργά το βράδυ» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και στη Δοϊράνη, στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός για τις ώρες 13:00-15:00 και 20:00-22:00, ενώ στο δεύτερο η διέλευση θα παραμείνει αποκλεισμένη τις ώρες 18:00-22:00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα καθηλωμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 800, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12:00 και θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή, 12/2, σύμφωνα με δήλωση του αγρότη Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη, επικεφαλής του συντονιστικού. Ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη σε γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, που τάσσεται υπέρ της καθόδου στην Αθήνα, ετέθη το θέμα της μορφής των κινητοποιήσεων για μετά τις 13 Φεβρουαρίου. «Μέχρι να έχουμε νεότερα από το …μέτωπο της κυβέρνησης και να δούμε τι θα γίνει με τα νομοσχέδια, είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στα μπλόκα μας καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός» τόνισε ο κ. Καμπούρης.

* Σε αποκλεισμό βρίσκεται σήμερα για ένατη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ, ενώ μέλη της συντονιστικής που εκφράζουν «απογοήτευση για την πολυγλωσσία στον κλάδο», επισήμαναν: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να κινηθούμε ενωμένοι, προκειμένου να φέρουμε θετικά αποτελέσματα στον κόσμο που μας πίστεψε και βγήκε στον δρόμο».

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία) καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00. Η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κινητοποιήσεις και κλείσιμο διεύλευσης στους κόμβους: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου 17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Σημειώνεται ότι στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι 24ωρος, από τις 10:00 το πρωί. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του τελωνείου των Ευζώνων.

* Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι οδηγοί περισσοτέρων των 550 τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, «σήμερα ο αποκλεισμός θα είναι έως τις 18.00».

* Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι τα μπλόκα από συνολικά 700 και πλέον τρακτέρ είναι στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

* Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00 λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός. Η συντονίστρια της εκεί κινητοποίησης Διαμάντω Κρητικού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα συνεχίσουμε τους πολύωρους αποκλεισμούς με ένταση».

Τέλος, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο έχει ως εξής: Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης, με την πΓΔΜ, 10:00-23:00 και 11:00-23:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00, στο Άργος Ορεστικού, κάθετα στην Εγνατία, στο ρεύμα προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης ο αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 12:00 έως και τις 14:00.