Κλειστά μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι το Σαββατοκύριακο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Κλειστά ενδέχεται να είναι στο εξής, κάθε Σαββατοκύριακο, Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς η διευρυμένη εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ) αποφάσισε να προχωρήσει σε αποχή, αντιδρώντας στη μείωση κατά 35% της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι αρχαιοφύλακες για την εργασία το Σάββατο και την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ αναφέρεται ότι η διευρυμένη εκτελεστική γραμματεία της Ένωσης, σε έκτακτη διευρυμένη σύνθεσή της αποφάσισε ομόφωνα την εφαρμογή της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας από Δευτέρα έως  Παρασκευή και να απέχουν τα Σαββατοκύριακα από τα καθήκοντά τους, αρχής γενομένης από τις 19 και 20 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί και μη επισκέψιμοι για το κοινό.

«Η μείωση κατά 35% της αποζημίωσής μας, για την παροχή εργασίας μας κατά τα Σαββατοκύριακα, όπως προβλέπει το νέο μισθολόγιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων (διότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σύμφωνα με τα ανωτέρω θα αμείβεται με 16 ευρώ περίπου για κάθε Κυριακή και αργία)» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΠΕΥΦΑ ζητά από τους αρμόδιους να «διορθώσουν την αδικία αυτή» και να «επαναφέρουν τόσο τον φορέα καταβολής της, όσο και το ύψος της αποζημίωσης στο επίπεδο που ίσχυε μέχρι σήμερα» και παράλληλα καλούν τους αρχαιοφύλακες «να μην εργάζονται εθελοντικά σε καμία εκδήλωση πέραν του ωραρίου λειτουργίας (π.χ. κρουαζιέρες, ομαδικές επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.τ.λ.), μέχρι την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ».

Πηγή: Naftemporiki