ΚΜΣΤ: Ο καθηγητής Μ. Παπανικολάου “επιστρέφει”

Ο καθηγητής της Ιστορίας της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου πρώην πρόεδρος (ο πρώτος από την ίδρυσή του) και πρώην διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΜΣΤ) επιστρέφει στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου.

 

Ο κ. Παπανικολάου επιστρέφει στο ΚΜΣΤ-στη θέση του προέδρου του Δ.Σ – με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και (από τις 23.12.2014 και με το υπ. αριθμ. ΦΕΚ 845 (30.12.2014) για το υπόλοιπο της θητείας της παραιτηθείσας προέδρου του Δ.Σ. Κατερίνας Κοσκινά, η οποία διορίστηκε διευθύντρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.

 

Ο γεννημένος στα Γρεβενά το 1940 καθηγητής κ. Παπανικολάου υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του ΚΜΣΤ από το 1999 έως το 2006, οπότε και παραιτήθηκε.

 

Έχει σπουδάσει Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

 

Υπήρξε υπότροφος του γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt για τη μελέτη των ελληνογερμανικών πολιτιστικών σχέσεων τον 19ο αιώνα. Πρωτοστάτησε για την ίδρυση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (επί υπουργίας Πολιτισμού του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου το 1997 οπότε η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθυντής του από το 1999 μέχρι το 2006. Συνέβαλε στην αγορά -με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου (13,9 δισεκατομμύρια δραχμές)- της Συλλογής Κωστάκη για λογαριασμό του ΚΜΣΤ. Τα συμβόλαια αγοράς της περίφημης αυτής Συλλογής (2000) φέρουν την υπογραφή του.

 

Η θητεία του κ. Παπανικολάου είναι -τυπικά τουλάχιστον- δίμηνη (ως το τέλος της θητείας της παραιτηθείσας κ. Κοσκινά και ολόκληρης της σύνθεσης του εννεαμελούς (9μελούς) Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου, η οποία παραμένει η ίδια έως τις 19.03.2015 οπότε και θα επαναξιολογηθεί.