«Κόλαση» στη Γάζα: Τους όρους της για εκεχειρία παρουσίασε η Χαμάς

Η Χαμάς δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία παρά μόνο αν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, απελευθερώσει τους παλαιστίνιους κρατούμενους και άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε το ισλαμιστικό κίνημα διευκρινίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς» να γίνεται λόγος για μια εκεχειρία.

 

«Κάθε εκεχειρία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που θέσαμε. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει δεκτό», δήλωσε ο Μούσιρ αλ Μάσρι, βουλευτής και εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα.

 

Όμως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία μπροστά στα εγκλήματα και τις σφαγές που διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε ο Μάσρι.

 

Σύμφωνα με τη Χαμάς, το Ισραήλ είναι αυτό «που ξεκίνησε με τη βία και αυτό πρέπει λοιπόν να τη σταματήσει».

 

Ο Μάσρι ανέφερε τους όρους που είναι απαραίτητοι για μια εκεχειρία:

  • «Ο τερματισμός της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού»,
  • «Η άρση του αποκλεισμού» της Γάζας, που επιβάλλεται από το 2006,
  • «Το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα» στην Αίγυπτο,
  • «Η απελευθέρωση των κρατούμενων που συνελήφθησαν ξανά» μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.

 

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσει η βία», προειδοποίησε ο βουλευτής της Χαμάς, «οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία προϋποθέτουν πραγματικές προσπάθειες τις οποίες δεν έχουμε δει».

 

Όταν ρωτήθηκε για τις ισραηλινές απειλές ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα ενισχυθούν με μια χερσαία επιχείρηση, ο Μάσρι προκάλεσε το Ισραήλ. «Οι (παλαιστίνιοι) αντάρτες το ονειρεύονται, μακάρι ο εχθρός να αποφασίσει μια χερσαία εισβολή! Η Γάζα θα γίνει ο τάφος τους, αν το θέλει ο θεός», υπογράμμισε.

 

Ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία πραγματική «προσπάθεια μεσολάβησης» από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Χαρακτήρισε επίσης τις επαφές που διεξάγονται με διάφορες ξένες κυβερνήσεις «δημοσκοπήσεις άποψης».

 

Το Ισραήλ από την πλευρά του απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επιχειρήσεις του για όσο διάστημα η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του εδάφους του.