Κομισιόν: Μην περιμένετε συμφωνία απόψε

Σε επιβεβαίωση του ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ, προχώρησε η Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της οποίας ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται συμφωνία απόψε και απέφυγε να επιβεβαιώσει την παρουσία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ραντεβού.

 

Ο Γιούνκερ κάλεσε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα απόψε στις Βρυξέλλες, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποιο τελικό αποτέλεσμα από την εν λόγω συνάντηση, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

«Πρόκειται για μια πρώτη συζήτηση και όχι καταληκτική», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας πως η σημερινή συνάντηση είναι προσωπικής φύσεως και θα αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές της.

 

«Και οι δυο άντρες δίνουν αξία στην προσωπική τους επαφή. Εντατική δουλειά συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής» επεσήμανε.

 

Ερωτηθείς για το εάν θα παραστούν και άλλοι στην συνάντηση, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι «στο κτίριο αυτό πολλοί άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι σε μόνιμη επαφή με όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης και ειδικότερα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον οποίο «έχει εργαστεί πολύ στενά και αποτελεσματικά όλα τα χρόνια».

 

Ο ρεπόρτερ των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, πάντως, γράφει ότι στη συνάντηση έχει προσκληθεί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που «δεν χαροποίησε» τον Αλ. Τσίπρα, όπως υπογραμμίζει.

 

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά και ο ίδιος ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε το ραντεβού του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την αποδέσμευση χρηματοδότησης που έχει ζωτική σημασία για την ελληνική οικονομία.

 

«Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας», ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες.