Κομισιόν: Περιμένουμε το αίτημα για παράταση

Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

 

Ο Λετονός επίτροπος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, αναζητώντας την πιθανότητα μιας κοινής βάσης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας.

 

Όπως είπε ο Β. Ντομπρόβσκις, η παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι σημαντική, γιατί επιτρέπει την απεμπλοκή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους της να διαπραγματευτούν επί της ουσίας του προγράμματος.

 

Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένουν πρώτα το ελληνικό αίτημα και στη συνέχεια θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες και τις διατυπώσεις του, ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις και σημείωσε πως αν κριθεί απαραίτητο, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup.

 

Σε ερώτηση αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι εννοούμε «δανειακή σύμβαση» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στο Eurogroup.

 

Ωστόσο, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι το Eurogroup κατέστησε σαφές σε όλους και στην Ελλάδα ότι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος συνοδεύεται από προϋποθέσεις, αλλά και από ευελιξία.

 

Τέλος, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η Επιτροπή παρατηρεί κάποιες ανησυχητικές τάσεις στην ελληνική οικονομία.

 

Από την πλευρά του ο Βόλφκγανγκ Σόιμπλε, διά στόματος του εκπροσώπου του, Μάρτιν Γέγκερ, δήλωσε το μεσημέρι ότι δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα».

 

Δείτε επίσης:

Σόιμπλε: Παράταση και εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων πάνε μαζί

Euroworking Group αύριο-Eurogroup την Παρασκευή αν υποβληθεί ελληνικό αίτημα