Κωνσταντοπούλου: “Η διόγκωση του χρέους οδήγησε στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων”

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

Η διόγκωση και η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα οδήγησε στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, την περασμένη Πέμπτη.

Η Ελληνίδα πολιτικός και δικηγόρος κατήγγειλε ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, εκτός της παραβίασης των δικαιωμάτων, συνέβαλε και στην παραβίαση της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

«Είναι καιρός οι άνθρωποι να αποκτήσουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όχι μόνον εναντίον του δικού τους κράτους αλλά και εναντίον άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών που ενεργούν ως δανειστές ή δανειζόμενοι και εμπλέκονται στη διαδικασία ανάληψης ή αποπληρωμής χρέους» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αξία γιατί όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία».

Ειδική μνεία έκανε και στα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, εξηγώντας ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών οδήγησε σε αύξηση του δημοσίου χρέους από 120% το 2009 στο 180% το 2015, ενώ για την επόμενη διετία αναμένεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι το 92% των μνημονιακών δανείων προς την Ελλάδα επέστρεψαν πίσω στους δανειστές, για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, ενώ μόνο το 8% των δανείων διατέθηκε για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.