Κοντά στο κοίτασμα Αμαθούσα το Μπαρμπαρός

Υπό τα βλέμματα του τουρκικού πολεμικού σκάφους που συνοδεύει το Μπαρμπαρός συνεχίζεται κανονικά η δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ-Κογκάς στο κοίτασμα Αμαθούσα, στην  αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τουρκικό σκάφος επισκέφθηκαν ανώτατοι διοικητές του τουρκικου ναυτικού και παρακολούθησαν την γεώτρηση από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων. Οι  διοικητές του τουρκικού Ναυτικού, Ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου και του Στόλου, Αντιναύαρχος Βεϊσέλ Κιοσελέ ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και αποχώρησαν από την περιοχή με ελικόπτερο.

Η επίσκεψη των δύο διοικητών στην Ανατολική Μεσόγειο σχολιάζεται ως συνέχεια της έντασης στην περιοχή στα θέματα της ενέργειας. Το Μπαρμπαρός θα παραμείνει αγκυροβολημένο μέχρι αύριο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αναμένοντας νέες οδηγίες από την Αγκυρα για παράνομες έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

 

Οι απειλές για NAYTEX σε σύσκεψη στο Προεδρικό

Εντείνοντας την προκλητικότητά της η Αγκυρα διατείνεται ότι έδωσε χρόνο στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα να αρχίσει μεσολαβητικές προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Οπως αναφέρουν πηγές της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, Αννας Ανδρέου, εάν αποδώσουν οι προσπάθειες Αϊντα και η Λευκωσία δεν αρχίσει νέα γεώτρηση στο οικόπεδο 9 με την εταιρεία “Ενι-Κογκάς”, το Μπαρμπαρός θα αποχωρήσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούν ότι, θα εκδοθεί νέα NAYTEX από την Αγκυρα.
Οι τουρκικές κινήσεις θα τεθούν επι τάπητος στη σύσκεψη που θα έχει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, και θα ληφθούν αποφάσεις.