Κορδελιό: Για κακουργηματική υπεξαίρεση διώκονται δύο υπάλληλοι

ΦΩΤΟ: MOTIONTEAM/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: MOTIONTEAM/ΑΡΧΕΙΟΥ

Για κακουργηματική υπεξαίρεση διώκονται δύο υπάλληλοι του πρώην δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού που κατηγορούνται ότι έβαζαν “χέρι” σε χρήματα από παράβολα που πλήρωναν αλλοδαποί για την ανανέωση των αδειών παραμονής τους στη χώρα μας. Το οικονομικό όφελος που φαίνεται ότι αποκόμισαν υπολογίζεται σε περίπου 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η υπεξαίρεση που τους αποδίδεται έγινε το 2010, όταν οι δύο υπάλληλοι υπηρετούσαν στο τμήμα αλλοδαπών του τότε δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού (μετέπειτα Κορδελιού – Ευόσμου). Μάλιστα, ο πρώτος -κατά τις ίδιες πηγές- προΐστατο του εν λόγω τμήματος. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από πταισματοδίκη, ύστερα από καταγγελίες αλλοδαπών, ενώ -παράλληλα- ξεκίνησε και εσωτερικός έλεγχος από το δήμο. Όπως προέκυψε, οι δημοτικοί υπάλληλοι αφού εισέπρατταν τα χρήματα χορηγούσαν παράβολα στους ενδιαφερόμενους με τη χρήση μπλοκ διπλότυπων αποδείξεων (τύπου Β’), θεωρημένων από την αρμόδια ΔΟΥ. Αντί -όμως- να αποδίδουν τις εισπράξεις, φαίνεται ότι αυτές κατέληγαν στις τσέπες τους, αφού πρώτα εξαφάνιζαν τα μπλοκ.

Εκτός από τους εμπλεκόμενους δημοτικούς υπαλλήλους, στο «στόχαστρο» του πταισματοδίκη βρέθηκαν ο τότε δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Μετά την περάτωση της έρευνας ο εισαγγελέας έθεσε στο αρχείο την υπόθεση για τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, καθώς, έκρινε ότι το συγκεκριμένο τμήμα του δήμου είχε υπηρεσιακή αυτοτέλεια και αναφερόταν απευθείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατόπιν η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση που ζήτησε να απαγγελθεί ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκόμενων υπαλλήλων -που στο μεταξύ μετακινήθηκαν σε άλλη υπηρεσία του δήμου- για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα με ιδιαίτερα τεχνάσματα. Η δικογραφία θα περιέλθει στα χέρια ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Πηγή: ΑΜΠΕ