Κορωνοϊός -Καθηγητής Τσακρής: Ο ιός θα επιστρέψει πιο δυναμικός αν δεν προσέξουμε

Προβλήματα με τον κορωνοϊό δεν θα μας δημιουργήσει μόνο ο τουρισμός αλλά και οι συνωστισμοί τόνισε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής εξήγησε οτι υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο και πολύ καλή διαχείριση της όλης κατάστασης και της εισόδου των τουριστών της χώρας μας. Το δικό μας πλάνο είναι πιο λεπτομερές από των άλλων χωρών, επεσήμανε, ο συνωστισμός είναι όμως, κάτι που ανησυχεί αρκετά τους ειδικούς, καθώς μπορεί κάποιος να είναι φορέας του κορωνοϊού και στην περίπτωση που συγχρονιστεί με πολύ κόσμο θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα.

Ασυμπτωματικοί και κορωνοϊός
Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα ακόμα και πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, εξήγησε ο καθηγητής. «Όσο πιο μεγάλος συγχρωτισμός τόσο πιο εύκολη η μετάδοση». Το καλοκαίρι λόγω θερμοκρασιών μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους ασυμπτωματικούς, τόνισε ο κ. Τσακρής. 
Αν υπάρχει εξάπλωση αρκετά μεγάλη σε μια συγκεκριμένη περιοχή, η κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει σε τοπικά lockdown. Αν τηρούνται τα μέτρα δεν θα γυρίσουμε σε lockdown, ανέφερε.

«Να αναπτυχθεί η κοινωνική ευθύνη. Ο ιός σύντομα θα μας επισκεφτεί ξανά, πιο δυναμικός αν δεν προσέξουμε», προειδοποίησε και συμπλήρωσε πως είναι πολύ πιθανόν να ανακάμψει τον χειμώνα αλλά και να δούμε εστίες αναζωπύρωσης το καλοκαίρι, όπως είδαμε και στην Ξάνθη.
Σχετικά με την παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό ο κ. Τσακρής είπε πως ασφαλή αποτελέσματα θα έχουμε πιθανότατα μετά το δεύτερο κύμα του ιού.


Πηγή: iefimerida.gr