Κορωνοϊός: Πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού σε δημιουργούς για ανάπτυξη νέου πολιτιστικού υλικού

Ειδική πρόσκληση για την ανάπτυξη πολιτιστικού υλικού, προσβάσιμο διαδικτυακά με ή χωρίς χρέωση απευθύνει το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τις επείγουσες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονωϊού. Ταυτόχρονα παρατείνει το περιθώριο υποβολης αιτήσεων για επιχορηγήσεις σε σχήματα θεάτρου και χορού.

Ανάσες για τον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, θεάτρου, χορού και όχι μόνο επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Πολιτισμού μέσα στις παρούσες συνθήκης απόλυτης ασφυξίας των καλλιτεχνών και των φορέων πολιτισμού, λόγω του κορωνοϊού. Απευθύνει πρόσκληση με στόχο την υποστήριξη έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού. Ο ψηφιακός πολιτισμός περιλαμβάνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές παραγωγές ή εκφράσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, τα νέα μέσα, και τομείς της δημιουργικής οικονομίας (design, gaming κ.ο.κ.). Η πλήρης πρόσκληση, οι όροι και οι προϋποθέσεις έχουν αναρτηθεί στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού στη διεύθυνση

Στρατηγικοί στόχοι της πρόσκλησης
•           Η ανάπτυξη πρωτότυπου πολιτιστικού υλικού, προσβάσιμου διαδικτυακά από το κοινό με ή χωρίς χρέωση.

•           Η μετατροπή σε ψηφιακή μορφή υφιστάμενου ιδιόκτητου πολιτιστικού υλικού, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει διαδικτυακή πρόσβαση σε αυτό με ή χωρίς χρέωση.

•           Η περαιτέρω ανάπτυξη υφιστάμενων ψηφιακών πολιτιστικών δομών, καθώς και δομών που επιτρέπουν την συνδημιουργία ψηφιακών πολιτιστικών δράσεων.

•           Η ανάπτυξη παιδαγωγικού υλικού πολιτιστικού περιεχομένου, προσβάσιμου διαδικτυακά με ή χωρίς χρέωση.

•           Η ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας και της εξεύρεσης καινοτόμων μέσων πολιτιστικής έκφρασης, οι οποίες δεν περιορίζονται χωρικά. 

•           Η ανάπτυξη ψηφιακού πολιτιστικού υλικού που είναι εξίσου προσβάσιμο και από ΑμεΑ.

Επέκταση προθεσμιών για επιχορηγούμενους
Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υλοποίησης δράσεων θεάτρου και χορού που επιχορηγήθηκαν το 2019. Επισημαίνεται ότι αρχική προθεσμία υλοποίησης για τις δράσεις θεάτρου ήταν 31η  Μαΐου 2020 και για τις δράσεις χορού η 31η Αυγούστου 2020. Νέα προθεσμία για τις δράσεις θεάτρου είναι η 31η  Οκτωβρίου 2020 και για τις δράσεις χορού η 30η  Νοεμβρίου 2020.  Η παράταση δίνεται προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την υλοποίηση των δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις, αναβολές και άλλες δυσκολίες που επιφέρουν οι παρούσες συνθήκες.

Τέλος, παράταση έχει δοθεί και για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή/και παροχής αιγίδας για δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020. Η νέα προθεσμία υποβολής είναι η 24η Μαρτίου 2020.


Πηγή: iefimerida.gr