Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η χώρα, ποιες επιχειρήσεις είναι κλειστές -Πλήρης οδηγός «Μένουμε σπίτι»

Σχεδόν σε… καραντίνα βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα, μετά και τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.

Σημειώνεται ότι μετά την οργή Κικίλια για τις… γεμάτες καφετέριες, πολλοί ήταν οι καταστηματάρχες που αποφάσισαν από σήμερα κιόλας να θέσουν σε λειτουργία τα μέτρα της κυβέρνησης για πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το μέτρο για την απαγόρευση συναθροίσεων πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους φαίνεται πως τηρούν οι πιστοί, καθώς στους Χαιρετισμούς πολλές εκκλησίες φαίνεται να είναι σχεδόν άδειες λόγω κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Κλείνουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια
Τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: Κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής.

Ποια καταστήματα κλείνουν
Συγκεκριμένα, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
Κέντρα διασκέδασης
Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
Βιβλιοθήκες
Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Κορωνοϊός: Ανοικτά παραμένουν τα σούπερ μάρκετ
Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
Λαϊκές αγορές
Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
Φαρμακεία
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away
Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων.
Η καμπάνια του υπ. Υγείας: «Μένουμε σπίτι»

Ολα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού λαμβάνει η κυβέρνηση, την ώρα που οι υγειονομικές Αρχές κάνουν έκκληση για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προωθώντας την παγκόσμια πλέον καμπάνια «Μένουμε σπίτι».

Από χθες το υπ. Υγείας έχει ένα συνθημα: «Μένουμε σπίτι». Και ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε στο Twitter πόσο σημαντικό είναι για το επόμενο διάστημα να μείνουμε όλοι σπίτια μας. «Μένουμε Σπίτι. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα. Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στα νοσοκομεία στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα & σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια
Ηδη λόγω του νέου κορωνοϊού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο ενός, έχουν κλείσει με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια σχολεία και πανεπιστήμια σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν όσο το περισσότερο γίνεται οι πιθανότητες νέων κρουσμάτων.

Παράλληλα προσωρινό «λουκέτο» μπήκε και στα φροντιστήρια, με τους μαθητές, ειδικότερα της Γ’ Λυκείου να αναζητούν τρόπους προκειμένου να μην χάσουν έδαφος για τις Πανελλαδικές του 2020, η ημερομηνία των οποίων βρίσκεται στον «αέρα», αφού όπως είπε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί ο ιός.

Κλειστά θέατρα, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης και παιδότοποι
Ακόμη, στα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού συμπεριλαμβάνεται και η αναστολή της λειτουργίας για 15 ημέρες των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και των κέντρων διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρας.

Κλειστά τα δικαστήρια, «φρένο» στους πλειστηριασμούς
Επίσης στο πλαίσιο των μέτρων κλειστά για διάστημα δύο εβδομάδων θα παραμείνουν και τα δικαστήρια, ενώ προσωρινό «στοπ» μπαίνει και στους πλειστηριασμούς. Από την αναστολή, για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας από τον κορωνοϊό, εξαιρούνται οι αυτόφορες διαδικασίες σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Επισημαίνεται επίσης, πως εξαιρούνται της αναστολές δικαστικές υποθέσεις (πλημμελήματα και κακουργήματα) που ο χρόνος παραγραφής τους συμπληρώνεται εντός της περιόδου αυτής.

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τον αθλητισμό
Η πανδημία ωστόσο του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να μην έχει επιπτώσεις και στον αθλητισμό. Αρχικά, η Super League προχώρησε στην ανακοίνωση της αναβολής των προγραμματισμένων πλει οφ λόγω κορωνοϊού, ενώ από την άλλη η Basket League ανακοίνωσε την αναβολή της 21ης αγωνιστικής για τους ίδιους λόγους. Προσωρινό «στοπ» λόγω κορωνοϊού υπάρχει και σε άλλες μικρότερες εθνικές κατηγορίες της χώρας, αλλά και στα πρωταθλήματα υποδομών.

Έκλεισαν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου.

Ωστόσο στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.null

Τι ισχύει για ειδική άδεια και αποδοχές στο Δημόσιο
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, «κλείδωσε» και τυπικά η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού για το Δημόσιο. Διαβάστε αναλυτικά τα 15 σημεία της ΠΝΠ στην ανάλυση του εργατολόγου, Γιάννη Καρούζου και της συνεργάτιδάς, Μαριάνας Κατσιάδα στο ieifmerida.gr.
Πηγή: iefimerida.gr