Κορωνοϊός: Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη μετά τα 935 κρούσματα -Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα

Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 935 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη παραμένουν στο επίκεντρο της επιδημίας.

Ειδικότερα, στην Αττική καταγράφηκαν 228 νέα κρούσματα, ενώ και τα περιστατικά μόλυνσης αυξήθηκαν αλματωδώς στη Θεσσαλονίκη καθώς εντοπίστηκαν 217. Την ίδια στιγμή πάντως, και άλλες περιοχές της χώρας απασχολούν τους ειδικούς. Μία από αυτές είναι οι Σέρρες όπου βρέθηκαν 54 κρούσματα, εξέλιξη που οδήγησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συγκαλέσουν για την Κυριακή έκτακτη σύσκεψη.

Παράλληλα, 37 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, από 30 σε Ιωάννινα και Κοζάνη, 27 στην Καστοριά. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες περιφερειακές ενότητες είναι οι μόνες στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που είναι στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου με αποτέλεσμα να τεθούν σε μίνι lockdown.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από τις 00:30 έως τις 05:00
Οι παραπάνω εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού έρχονται ενώ ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων για τις τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), με γενικευμένη χρήση μάσκας η οποία ξεκίνησε από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ξεκινά από τις 00:30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει έως τις 5 το πρωί και θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τα νέα μέτρα εφαρμόζονται στις «κόκκινες» και τις «πορτοκαλί» περιοχές. Στις «κόκκινες» ανήκουν η Κοζάνη και από την Παρασκευή, η Καστοριά, ενώ στις «πορτοκαλί» βρίσκονται η Ανατολική και Δυτική Αττική, κεντρικός, βόρειος, νότιος και δυτικός τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, οι Σέρρες, Τρίκαλα, Βοιωτία και Θήρα.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Από την εφαρμογή εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: (α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, (β) μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.

Πρέπει να αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. 

(β) αποδεικνύεται με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση  χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.


Πηγή: iefimerida.gr