Κουρτς: Μέσα από τις εικόνες των προσφύγων η Ελλάδα επιθυμεί να πιέσει την Ευρώπη

ΦΩΤΟ: GEORGI LICOVSKI

ΦΩΤΟ: GEORGI LICOVSKI

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την προβολή των εικόνων των προσφύγων στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς την Ευρώπη για να συνεχιστεί η ανοικτή προώθηση προσφύγων, διατείνεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, συνεχίζοντας τις επικρίσεις κατά της Αθήνας.

Σε προδημοσίευση συνέντευξης του που θα μεταδοθεί από αυστριακό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Κουρτς, αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σημειώνει πως θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη η υποστήριξη των Ελλήνων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ασκείται πίεση στην Ελλάδα για να αποδεχθεί αυτή τη βοήθεια για τη διαμονή των προσφύγων.

Ερωτηθείς εάν η Αυστρία είναι πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, τονίζει πως «αυτό θα ήταν ο απόλυτα λάθος δρόμος, γιατί εάν το κάνουμε θα συνεχίσουμε την πολιτική του περασμένου χρόνου, και θα έλθουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι και η κατάσταση θα χειροτερέψει πάρα πολύ».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, οι βαλκανικές χώρες είναι χώρες διέλευσης, ωστόσο τώρα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να σταματήσουν τους πρόσφυγες.

Ο ίδιος ελπίζει πως το προσφυγικό κύμα δεν θα φτάσει έως τα αυστριακά σύνορα, ωστόσο, προσθέτει, από καθαρά θεωρητική άποψη είναι φυσικά δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Εάν πάλι, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του ο κ. Κουρτς, δεν κατορθωθεί να σταματήσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και φτάσουν μέχρι τα σύνορα της Αυστρίας, τότε θα δημιουργηθεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση στα αυστριακά σύνορα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως, εάν κλειστεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο ίδιος αναμένει από την ευρωπαϊκή πολιτική να δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρέπει να περιοριστεί η προσφυγική ροή.