Κουβέιτ: Υπό στενή παρακολούθηση οι γονείς του Τζιχάντι Τζον

Οι αρχές του Κουβέιτ έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση τους συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι, το Λονδρέζου που φέρεται ότι είναι ο “Τζιχάντι Τζον”, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Αλ-Κάμπας”.

 

Μέλη της οικογένειας του ανθρώπου, ο οποίος αναγνωρίσθηκε από μέσα ενημέρωσης και ειδικούς ως ο τζιχαντιστής που εμφανίζεται σε πολλά βίντεο αποκεφαλισμών δυτικών ομήρων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ζουν και εργάζονται στο Κουβέιτ και έχουν κι αυτά, όπως και ο ίδιος, τη βρετανική υπηκοότητα, υποστηρίζει η εφημερίδα.

 

“Οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν τα απαιραίτητηα μέτρα για να τους παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο”, γράφει η “Αλ-Κάμπας” επικαλούμενη “πληροφορημένες πηγές”.

 

Η εφημερίδα δεν διευκρίνισε πόσοι συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι βρίσκονται στο Κουβέιτ και οι αρχές σιωπούν σχετικά με το ζήτημα αυτό.

 

Μια άλλη εφημερίδα, η “Αλ-Ράι”, αναφέρει από την πλευρά της, επικαλούμενη πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, πως ο πατέρας του ύποπτου τζιχαντιστή, ο Τζάσεμ Αμπντελκάριμ, ο οποίος έχει επίσης τη βρετανική υπηκοότητα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κουβέιτ και θα κληθεί σύντομα από τις αρχές.

 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μοχάμεντ Εμουάζι είναι ιρακινής καταγωγής και γεννήθηκε στο Κουβέιτ. Τα μέλη της οικογένειάς του είχαν ζητήσει, ως απάτριδες, την κουβεϊτιανή υπηκοότητα.

 

Μετά την αναχώρησή του από τη Βρετανία, ο ύποπτος τζιχαντιστής επισκέφθηκε επανειλημμένα το Κουβέιτ, για τελευταία φορά το 2010. Είχε αφιχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2010 και είχε παραμείνει στη χώρα μέχρι τις 26 Απριλίου, υποστηρίζει η “Αλ-Κάμπας”.

 

Είχε φθάσει τότε προερχόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε ζητήσει βίζα χρησιμοποιώντας το βρετανικό διαβατήριό του.

 

Όμως το 2014 του είχε απαγορευθεί η είσοδος στο Κουβέιτ επειδή το όνομά του είχε συνδεθεί με μια “τρομοκρατική” επίθεση στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

 

Οι διαμονές του Μοχάμεντ Εμουάζι στο Κουβέιτ είχαν οικογενειακό χαρακτήρα, σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλείται η “Αλ-Κάμπας”. Είχε μνηστευθεί μια νεαρή άπατρι γυναίκα, αλλά γρήγορα χώρισαν.

 

Όπως χιλιάδες απάτριδες, οι οποίοι αποκαλούνται τοπικά Μπιντούν, η οικογένεια του ύποπτου τζιχαντιστή περίμενε να της χορηγηθεί ενδεχομένως ιθαγένεια.

 

Όμως τα ονόματά τους αποσύρθηκαν από τον κατάλογο των προσώπων που ζητούν την κουβεϊτιανή υπηκοότητα λόγω υποψιών πως μέλη της οικογένειας αυτής είχαν συνεργασθεί με τις ιρακινές δυνάμεις που είχαν καταλάβει το Κουβέιτ επί επτά μήνες το 1990/91, πάντα σύμφωνα με την “Αλ-Κάμπας”.

 

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι γεννήθηκε στο Κουβέιτ και έφυγε από τη χώρα αυτή σε ηλικία έξι ετών, όταν η ευκατάστατη οικογένειά του ήρθε να εγκατασταθεί στο δυτικό Λονδίνο. Πήγε σχολείο στη βρετανική πρωτεύουσα και πήρε δίπλωμα στην πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Ουέστμινστερ. Πιστεύεται ότι αναχώρησε για τη Συρία το 2012 ή το 2013.

 

Από το 2009, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 και η αστυνομία είχε έρθει σε επαφή τουλάχιστον δώδεκα φορές με τον μελλοντικό “Τζιχάντι Τζον”, πριν αυτός καταφέρει να φθάσει το 2012 στη Συρία, υπογράμμιζε την Παρασκευή σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα “Ντέιλι Τέλεγκραφ”, καταγγέλλοντας “βλακώδη λάθη”.