Κουβέλης: Θα καταψηφίσουμε όποιον και αν προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η ΔΗΜΑΡ δεν θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, όσο ακολουθείται η σημερινή πολιτική. Αυτό κατέστησε σαφές ο Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.

 

“Η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική. Η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται τους θεσμούς, αλλά η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Είναι η πολιτική αυτή που προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση, είναι η πολιτική αυτή που ωθεί τα πράγματα σε πολιτική αλλαγή. Η εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν εγγυάται την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών.  Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων” τόνισε ο κ. Κουβέλης.

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. “Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015“, είπε.

 

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η “Δημοκρατική Αριστερά δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους”.

 

“Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. Δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση. Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα.

 

“Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει συνθήκες συναινέσεων και πλατιών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Επέλεξε διαφορετικά. Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

“Δεν χρωστάω σε κανέναν”

 

“Σε ό,τι με αφορά προσωπικά από τις αρχές του χρόνου επαναλαμβάνω ότι είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ενδιαφέρομαι για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ενδιαφέρομαι για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας

 

Όλα τα υπόλοιπά δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσεις με βάση αξίες και αρχές και όχι αποφάσεις ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος”, σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

 

Για την πορεία της ΔΗΜΑΡ

 

Αυτοκριτική άσκησε ο Φώτης Κουβέλης, αναφορικά με την πορεία της ΔΗΜΑΡ από την ίδρυση της τον Ιούνιο του 2010 μέχρι σήμερα. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, καθυστερήσεις, υπήρξαν ανεπάρκειες και αδυναμίες ωστόσο επισήμανε ότι πρόσφερε αρκετά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ειδική αναφορά έκανε στους λόγους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπήκε η ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση και στις αιτίες που εξήγησαν στην αποχώρησή της.

 

“Δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και τη λήψη άδικων μέτρων. Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως επιταχυντής για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.. Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση προέκυψε ακριβώς διότι τα πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ. Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση έγινε πράγματι χωρίς την κατάλληλη προετοιμασίατόνισε.

 

Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική συγκρότησης του “τρίτου πόλου”, που προτάθηκε στις Ευρωεκλογές έγινε χωρίς επαρκή επεξεργασία καθώς και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ΔΗΜΑΡ διακηρύσσοντας ωστόσο ότι “δεν χρωστάει σε κανένα”. Είπε χαρακτηριστικά: “Είχαμε σημαντικές ελλείψεις. Είχαμε και αντιφάσεις. Προτείναμε αλλαγή πολιτικών, αλλά δεν προβάλαμε με καθαρό και άμεσο τρόπο την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης. Επαγγελθήκαμε έναν δρόμο διαφορετικό – πιάνοντας και πάλι το προεκλογικό νήμα των προτάσεών μας, αλλά δεν παρουσιάσαμε στην καθημερινή πολιτική ένα στιβαρό διακριτό στίγμα ως δύναμη δημοκρατικού μεταρρυθμισμού και σύγχρονων προοδευτικών αλλαγών. Συγκροτήσαμε την Προοδευτική Συνεργασία με χρονική καθυστέρηση. Η συνεργασία αυτή αντιμετωπίσθηκε ως συνεργασία με ορισμένα πολιτικά στελέχη και όχι ως συνάντηση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορέσαμε έτσι να δώσουμε την εικόνα μιας συμπαράταξης που ανταποκρίνεται στο αίτημα της ανανέωσης της πολιτικής. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε έναν προνομιακό χώρο για εμάς που κατευθύνθηκε σε νεοπαγείς πολιτικές επιλογές παρά τις όποιες ασάφειες αυτές είχαν”, είπε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η Δημοκρατική Αριστερά, σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυσή της ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς, “διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια”. “Στόχος μας παραμένει η συγκρότηση μιας πολιτικής συμπαράταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Με τις δυνάμεις αυτές έχουμε περισσότερες κοινές θέσεις και λιγότερες διαφορές. Αξίζει να ενώσουμε δυνάμεις για να ενισχύσουμε την παρέμβασή μας στην πολιτική ζωή του τόπου”, ανέφερε.

 

Ο κ. Κουβέλης ολοκλήρωσε την ομιλία του, καλώντας όλα τα στελέχη να λειτουργήσουν ενισχύοντας την ενότητα του κόμματος και τη συλλογικότητα του παρά τις επιμέρους απόψεις τους .