Κουμουτσάκος: «Πειρατική» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Παράνομη χαρακτήρισε, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι θεμελιωδώς παράνομη. «Όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη. Έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα. Δεν είναι συμφωνία είναι κοινό ανακοινωθέν» τόνισε.

Κουμουτσάκος: Πρωθυπουργός της Τρίπολης ο Φαγέζ αλ Σαράζ
Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τον Φαγέζ αλ Σαράζ «Πρωθυπουργό της Τρίπολης» χαρακτηρίζοντας «πειρατική» τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κινείται εκτός νομιμότητας. Έχουμε πολλούς παράγοντες ισχύος στα χέρια μας. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί ούτε συζήτηση αμφισβήτησης εδάφους της. Υπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας, όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκτίμησε, επίσης, ότι η Τουρκία θα βάλει και άλλα ζητήματα, πέραν της υφαλοκρηπίδας, σε περίπτωση συμφωνίας για προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας να γκριζάρει ελληνικά νησιά, ενώ υπογράμμισε ότι η Λιβύη ήταν πάντα ένας δύσκολος συνομιλητής στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το 2004 για τον καθορισμό ΑΟΖ αμφισβητώντας την επήρεια μιας σειράς νησιών όπως οι Στροφάδες η Σαπιέντζα και η Γαύδος.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/koymoytsakos-peiratiki-symfonia-toyrkias-libyis