Κριεζώτου: Κινδυνεύουν με ατιένταξη τα έργα στο σχολικό συγκρότημα

Καμπανάκι… απένταξης φαίνεται πως κρούει η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς το δήμο Θεσσαλονίκης για τα υπό εξέλιξη έργα στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κριεζώτου, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με το ποσό των περίπου 2,7 εκατ. ευρώ.

 

Η εμπλοκή στα έργα σχολικής στέγης σημειώθηκε όταν εξωτερικό μελετητικό γραφείο, στο οποίο απευθύνθηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα στο διατηρητέο κτίριο που στέγαζε το ιστορικό πέμπτο γυμνάσιο αρρένων, από το οποίο αποφοίτησαν προσωπικότητες της πόλης, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο ‘Αλκης Στέας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και πολλοί πολιτικοί.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο διατηρητέο θεωρούνται τόσο σοβαρά, ώστε να κρίνεται αδύνατη η εκ νέου φιλοξενία μαθητών, πριν να γίνει σειρά εργασιών για τη σεισμική θωράκιση του κτιρίου, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν περιληφθεί στην παρούσα εργολαβία.

 

Η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιτρέπονται τόσο μεγάλης έκτασης αλλαγές στα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνολικής απένταξης εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τις πρόσθετες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο διατηρητέο κτίριο πονται τόσο μεγάλης έκτασης αλλαγές στα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνολικής απένταξης, εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τις πρόσθετες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο διατηρητέο κτίριο.

 

Η ύπαρξη προβλημάτων στο κτίριο της οδού Κριεζώτου, το οποίο χρονολογείται από το 1912, ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρξε επαρκής αντιμετώπιση σε προηγούμενα στάδια.

Η καυτή πατάτα με τα έργα στο σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου έσκασε στα χέρια του νέου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, που καλείται να βρει λύση για τη συνέχιση των παρεμβάσεων.

Το θέμα μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής υπό το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

 

Προς το παρόν τουλάχιστον εξελίσσονται κανονικά οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου πλάι στο διατηρητέο, το οποίο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2015.

Ωστόσο, για να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα, ακόμη και για την κατασκευή αυτού του σύγχρονου κτιρίου θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η διαχειριστική αρχή θα καλέσει το δήμο Θεσσαλονίκης να παρουσιάσει ένα νέο κτιριολογικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας. Κι αυτό διότι το πρόγραμμα, βάσει του οποίου εγκρίθηκαν τα έργα στο σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου, περιελάμβανε τόσο το νέο όσο και το διατηρητέο κτίριο.

Ακόμη όμως κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμάται ότι στο συγκρότημα της Κριεζώτου με την ολοκλήρωση των έργων θα μπορέσει τελικά να φιλοξενηθεί μόνον ένα σχολείο και δεν θα καταστεί δυνατή η επιστροφή για τους μαθητές και του 5ου γυμνασίου και του 5ου λυκείου, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό. Οι μαθητές του 5ου λυκείου λόγω των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου ήδη από πέρυσι παρακολουθούν μαθήματα στα λυόμενα της Μαρίας Κάλλας, στην περιοχή του Ποσειδωνίου.

 

Πηγή: Μακεδονία