Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική διάσκεψη θα έχει σήμερα ο ουκρανός πρόεδροςΠοροσένκο με τον ρώσο ομολογό του Πούτιν, τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

Οι πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τη Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής τους διάσκεψης σήμερα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μία ημέρα μετά την απελευθέρωση από τους αυτονομιστές αντάρτες μιας δεύτερης ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Οι τέσσερις παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «της ομάδας που έχει την έδρα της στο Λουχάνσκ αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν για έναν μήνα», ανέφερε η αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία στη σελίδα της στο Facebook, μια κίνηση που ενδέχεται να εδραιώσει την εύθραυστη εκεχειρία την οποία το Κίεβο παρέτεινε την Παρασκευή κατά τρεις ημέρες.

Οι παρατηρητές –μία Γερμανίδα, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος και ένας Ισπανός— μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ. Έμοιαζαν κουρασμένοι, αλλά ανακουφισμένοι, όπως επεσήμανε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αντέδρασε «με ανακούφιση» στην είδηση της απελευθέρωσης των παρατηρητών, λίγες ημέρες αφού είχε αφεθεί ελεύθερη μια άλλη ομάδα του ΟΑΣΕ, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. 

«Θεωρούμε ότι εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι. 

Αν και η νύχτα ήταν «λίγο πολύ ήρεμη» στη ρωσόφωνη, βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, ένας εκπρόσωπος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας, ο Ολέξι Ντμιτρασκίφκσι, ανακοίνωσε τον θάνατο τριών στρατιωτών χθες Σάββατο σε μια επίθεση εναντίον ουκρανικών θέσεων κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών. 

Χωρίς να αναφερθεί σε νέες απώλειες ζωών ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Μιχάιλο Κόβαλ ανέβασε τους τόνους: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι αξίζει περισσότερο μια κακή ειρήνη από έναν καλό πόλεμο (…) Αν δεν υπάρξει ειρηνική λύση, θα καταστρέψουμε τους αντάρτες που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα», απείλησε

Από την πλευρά τους ρώσοι συνοριοφύλακες στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν χθες ότι ένα συνοριακό φυλάκιο και χωριά σε ρωσικό έδαφος επλήγησαν από τρεις όλμους που έριξε ο ουκρανικός στρατός, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές ένα κτίριο του τελωνείου.