Κριστίν Λαγκάρντ: «Δεν είμαι υποψήφια για την Κομισιόν»

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε οριστικά τέλος στις φήμες που την ήθελαν να θέτει υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν. «Δεν είμαι υποψήφια διότι έχω ήδη δουλειά, την οποία θεωρώ πολύ σημαντική στην παρούσα φάση.

«Σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, απογοητεύοντας μάλλον τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που είχε σαφώς σηματοδοτήσει ότι η Λαγκάρντ ήταν γι’ αυτόν αποδεκτή εναλλακτική λύση σε σχέση με την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία θεωρεί «κόκκινο πανί».

 

Η βρετανική Guardian, εξάλλου, υποστηρίζει ότι ο Γιούνκερ δήλωσε σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι δεν θα «γονατίσει μπροστά στους Βρετανούς», προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ευρεία πλειοψηφία υπέρ του στο Ευρωκοινοβούλιο και να εξεύρει μια «δίκαιη λύση» (για τη Βρετανία). Δημοσκόπηση του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD έδειξε ότι το 55% των Γερμανών είναι υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, ακόμα και αν το Λονδίνο απειλεί με έξοδο από την Ε.Ε., σε μια εξέλιξη που εντείνει την πίεση προς τη Μέρκελ.

 

Την ίδια στιγμή, η στάση του Κάμερον έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από φιλοευρωπαίους παράγοντες σε άλλες χώρες της Ε.Ε., με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ στη Le Monde, όπου καλεί τη Βρετανία «να φύγει από την Ε.Ε., προτού καταστρέψει τα πάντα…».