Ξεκινά αύριο η απολογία του Γ. Παπακωνσταντίνου

Με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα, η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο.

 

Αύριο, Πέμπτη 12 Μαρτίου, αναμένεται να απολογηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατηγορούμενος για παρέμβαση στη «λίστα Λαγκάρντ».

 

Πρώτος μάρτυρας κατά τη σημερινή διαδικασία ήταν ο ορκωτός λογιστής Παναγιώτης Πάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στα περιουσιακά στοιχεία των τριών συγγενών (εξαδέρφων) του πρώην υπουργού, στο διάστημα 1997-2011.

 

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, από το έλεγχο, που διενήργησε ο ίδιος, δεν παρατηρήθηκε απόκρυψη φορολογητέας ύλης στα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει φιλολογικό αδίκημα.

 

Αν υπήρχε το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ, το οποίο απεστάλη από τη Γαλλία, αλλά -όπως ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου- χάθηκε, ενδεχομένως -με επεξεργασία- να έδινε κάποια στοιχεία, απάντησε σε σχετικό ερώτημα του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαου Πάσσου, ο καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Σωκράτης Κάτσικας, ο δεύτερος μάρτυρας σήμερα στη δίκη για τον πρώην υπουργό.

 

Ο κ. Κάτσικας πρόσθεσε ότι «σίγουρα αυτό που θα έδινε κάποια στοιχεία είναι το στικάκι, πάνω στο οποίο έγινε η μεταγραφή του αρχικού CD».

 

Σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής ημερομηνιών κατά τη μεταφορά από ένα αρχείο σε άλλο (π.χ. από CD σε στικάκι), ο μάρτυρας είπε ότι οι αλλαγές δεν μπορούν φανούν στις αποθηκευτικές μονάδες (CD, στικάκι, κ.λπ.). Η αλλαγή ημερομηνίας μπορεί να φανεί μόνο στον υπολογιστή και αυτό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να σβήσει το περιεχόμενο ενός σκληρού δίσκου υπολογιστή είναι να γίνει επτά φορές format στην κεντρική μονάδα.

 

Σε ερώτηση του μέλους του δικαστηρίου, Ταξιαρχίας Κόμβου, εάν από ένα αρχείο, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ, διαγραφούν ορισμένα αρχεία, θα υπάρξει αυτόματη αναρρύθμιση των υπολοίπων αρχείων, η απάντηση του κ. Κάτσικα ήταν θετική. Ναι, στην περίπτωση αυτή, γίνεται αυτόματη αναρρύθμιση των αρχείων, είπε ο μάρτυρας.

 

Ακολούθως σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης εάν τα αρχεία έχουν αύξοντα αριθμό, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

 

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο το μεσημέρι.