Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των ιστορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα ξανάρχισαν σήμερα τις ιστορικές συνομιλίες τους, κατά τον δεύτερο γύρο των επίσημων επαφών τους με σκοπό την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών των δύο χωρών και την πλήρη εξομάλυνσή τους έπειτα από πάνω από μισό αιώνα.

 

Οι αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων συναντήθηκαν λίγο πριν τις 9 το πρωί, τοπική ώρα, (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις πρώτες επίσημες συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Αβάνα στα τέλη Ιανουαρίου. Στις 17 Δεκεμβρίου οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Κουβανός Ραούλ Κάστρο και ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσαν ταυτόχρονα και αιφνιδιαστικά το “ξεπάγωμα” των σχέσεων μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είδαν για λίγα λεπτά την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ρομπέρτα Τζέικομπσον, να κάθεται σε ένα μεγάλο τραπέζι, απέναντι από τη διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, αρμόδια για θέματα ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιδάλ. Η ατμόσφαιρα ήταν εμφανώς χαλαρή, όμως καμία από τις δύο αξιωματούχους ή τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών δεν έκανε κάποια δήλωση στον Τύπο.

Στόχος των συζητήσεων αυτών είναι να ξανανοίξουν, ενδεχομένως μέσα στην άνοιξη, οι πρεσβείες των δύο χωρών στην Αβάνα και την Ουάσινγκτον και να διοριστούν πρεσβευτές. Επισήμως, οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961, μολονότι από το 1977 έχουν ιδρύσει Γραφεία Συμφερόντων η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.