Ξεπερνούν τους 1.100 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα στην Ινδία

Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μία εβδομάδα την Ινδία, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

 

Το κύμα καύσωνα έχει πλήξει περισσότερο το νότιο τμήμα της χώρας και πολλά από τα θύματα είναι εργάτες, άστεγοι και ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους.

 

Στο Νέο Δελχί η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου ως την ερχόμενη εβδομάδα, δυσχεραίνοντας κι άλλο την ζωή χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο.

 

“Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά. Ωστόσο περιμένουμε βελτίωση από τις 2 Ιουνίου με την έλευση ισχυρών βροχοπτώσεων”, δήλωσε ο Μπράχμα Πρακάς Γιαντάβ, της ινδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας IMD στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα νοσοκομεία στα κρατίδια τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο και οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να καταναλώνουν άφθονα υγρά.

 

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως μεταξύ των πιο φτωχών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα κύματα καύσωνα στην Ινδία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές ρεύματος.
Στο κρατίδιο Άντρα Πραντές, στην νότια Ινδία, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από όλα στην χώρα, σχεδόν 900 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις 18 Μαΐου και οι αρχές έχουν στήσει σημεία διανομής νερού.

 

Στο γειτονικό κρατίδιο Τελανγκάνα, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 48 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε μια εβδομάδα.
Εξάλλου 11 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο κρατίδιο Ορίσα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας και 13 στην Βεγγάλη.