ΚΘΒΕ: Γιορτές με ανοιχτά τα θέατρα

Συνεχίζει στο τιμόνι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο Γιάννης Βούρος, αφού ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας δεν έκανε τελικά δεκτή την παραίτηση του.

 

Εν τω μεταξύ οι ηθοποιοί της δεύτερης κρατικής σκηνής δηλώνουν πως δεν προτίθενται να απεργήσουν εκ νέου.

Τα καθήκοντα του ως επικεφαλής της δεύτερης κρατικής σκηνής ασκεί κανονικά ο Γιάννης Βούρος, αφού ο ΥΠΠΟΑ Κώστας Τασούλας δεν έκανε δεκτή, όπως ήταν από πολλούς αναμενόμενο, την παραίτηση που έθεσε υπ’ όψιν του από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος της κίνησης αυτής του Γιάννη Βούρου ήταν η απόφαση του ΣΕΗ να προκηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας που κράτησαν κλειστές τις σκηνές του Θεάτρου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο επικεφαλής του ΚΘΒΕ βρισκόταν χθες στην Αθήνα, ενώ σήμερα το πρωί θα ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη, αφού το μεσημέρι στις 3 μ.μ.-5 μ.μ. αναμένεται να συναντηθεί στην Εταιρεία Μακεδόνικων Σπουδών με όλους τους ηθοποιούς του οργανισμού, με σκοπό να τους ενημερώσει για τις προθέσεις και τις κινήσεις του.

Από την πλευρά τους οι ηθοποιοί σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στο Βασιλικό Θέατρο υποστήριξαν ότι τα αιτήματά τους δεν είναι συντεχνιακά, δεν αφορούν δηλαδή μόνο την καταβολή των δεδουλευμένων τους (παραμένουν απλήρωτοι από τις 24/10), αλλά και ουσιαστικά, στοχεύουν δηλαδή στην εύρυθμη λειτουργία όλου του Θεάτρου.

 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Δημήτρης Παλαιοχωρίτης μάλιστα συνόψισε τις διεκδικήσεις του ΣΕΗ και της ΑΕ των ηθοποιών στα εξής τρία σημεία: αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στο ύψος του ποσού του 2009, διευθέτηση των χρεών του ΚΘΒΕ από προηγούμενες χρονιές και λύση με το θέμα της Όπερας Θεσσαλονίκης, τα χρέη της οποίας επωμίστηκε ο οργανισμός.

 

Οι ηθοποιοί χαρακτήρισαν «υπερβολική» την αντίδραση του Γιάννη Βούρου να παραιτηθεί, αλλά και τον ίδιο «παρία» και «υποτελή» στην κυβερνητική λογική. Δήλωσαν αντίθετοι με τις προτάσεις του για εθελοντική εργασία, ενώ τόνισαν πως η αυτοδιαχείριση του θεάτρου επίσης δεν τους βρίσκει σύμφωνους. Τέλος, δεν προτίθενται, όπως τόνισαν, να προχωρήσουν σε άλλες στάσεις εργασίας ή απεργίες, ενώ οι κινητοποιήσεις τους θα έχουν τον χαρακτήρα της γνωστοποίησης του προβλήματος τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στο πλευρό των εργαζομένων του ΚΘΒΕ τάσσεται με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία