ΚΘΒΕ – Παραιτήθηκε ο Γιάννης Βούρος

Σε παραίτηση οδηγήθηκε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος μετά την απόφαση των ηθοποιών της δεύτερης κρατικής σκηνής να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις απόψε και αύριο παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι τα δεδουλευμένα τους θα καταβληθούν άμεσα.

 

Εδώ και ενάμιση χρόνο καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να παραμείνει ζωντανό. Δίπλα στα γνωστά θετικά αποτελέσματα του καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου για πρώτη φορά να εξηγήσουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα χρόνια και τεράστια οικονομικά ζητήματα που θέτουν διαρκώς τη βιωσιμότητα του ΚΘΒΕ σε κίνδυνο.
Προβλήματα που ως διοίκηση και διεύθυνση δεν δημιουργήσαμε, αλλά κληρονομήσαμε. Για όλες τις ενέργειές μας ενημερώναμε ανελλιπώς και τα δύο Σωματεία των Εργαζομένων του ΚΘΒΕ (ηθοποιούς και πάσης φύσεως προσωπικό)», αναφέρει στην ανακοίνωσή του στον Τύπο ο Γιάννης Βούρος.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

Ήταν γνωστό ότι ο Γιάννης Βούρος τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές στα υπουργεία με σκοπό τη λύση των οικονομικών προβλημάτων του Θεάτρου.

Μάλιστα, όπως είχε δημοσιεύσει η Εφημερίδα Μακεδονία στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης, μετά τις ενέργειες του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ είχε διασφαλιστεί μία έκτακτη επιχορήγηση, που θα επέτρεπε να τρέξουν οι μισθολογικές και λειτουργικές υποχρεώσεις του οργανισμού μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

 

Ο ίδιος επικοινωνώντας με τα σωματεία των εργαζομένων δεσμεύτηκε προσωπικά ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του Νοεμβρίου, του μοναδικού οφειλόμενου μήνα. Φαίνεται όμως πως δεν βρήκε θετική ανταπόκριση, αφού οι ηθοποιοί στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν στάσεις εργασίας για το Σαββατοκύριακο.

 

«Σήμερα, αντί για συμπαράσταση στην προσπάθεια για εύρυθμη λειτουργία του Θεάτρου, έλαβα εξώδικο από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, βάσει του οποίου εξαγγέλλονται εκ νέου στάσεις εργασίας για το προσεχές Σαββατοκύριακο, με συνέπεια το Θέατρο να παραμείνει κλειστό και οι παραστάσεις να ματαιωθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γιάννη Βούρου.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ακόμη «αναίτια» και «εχθρική» τη στάση αυτή του ΣΕΗ, «δεδομένου ότι το ΚΘΒΕ είναι ο μόνος κρατικός θεατρικός φορέας που υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με τους ηθοποιούς» και σημειώνει πως, ενώ τα τελευταία χρόνια το ΚΘΒΕ βίωνε μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, με τους εργαζόμενους να μένουν απλήρωτοι για πολύ περισσότερο χρόνο, ποτέ δεν εξαγγέλθηκαν κινητοποιήσεις.

Όλα αυτά οδήγησαν τον Γιάννη Βούρο να στείλει επιστολή παραίτησης στον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Άγνωστο παραμένει αν αυτή θα γίνει δεκτή. Το σίγουρο είναι ότι η πολύπαθη κρατική σκηνή κλυδωνίζεται για ακόμη μία φορά μπαίνοντας σε νέες περιπέτειες.

 

Πηγή: Μακεδόνια