Κβαντικό Θέατρο και Επιστήμη Μια πρωτότυπη παρουσίαση με την υποστήριξη της ΕΕΦ

Κβαντικό Θέατρο: Μέθοδος P.A.D

«Η εικονική πραγματικότητα είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος που έχουμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό στον οραματισμό, στον νέο τρόπο να αντιλαμβάνεται τον κόσμο πέρα από τις πέντε αισθήσεις. Ήδη σε χώρες του εξωτερικού η εκπαίδευση έχει αφήσει πίσω την δυσδιάστατη εκπαίδευση. Τι εννοώ, το βιβλίο, το τετράδιο, το μολύβι δεν επιτρέπει στον μαθητή να καλλιεργήσει την αντίληψη του και να εξελίξει ένα μοντέλο σκέψης εκσυγχρονισμένο, το πώς δηλαδή όλα όσα μαθαίνει είναι πολυσύνθετα και πολυδιάστατα. Για παράδειγμα ένας πίνακας ζωγραφικής δεν είναι μόνο ο καλλιτέχνης, η εποχή του, δεν επαφίεται μόνο στην αίσθηση της όρασης. Είναι ένα σύστημα, μια κατασκευή σκέψης και αντίληψης που αφορά όλα τα πεδία γνώσης. Και έτσι οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε στις μέρες μας. Το ίδιο συμβαίνει με όποιο παράδειγμα και εάν πάρουμε από την τέχνη, την τεχνολογία, την επιστήμη, την ιατρική. Τα πάντα γύρω μας είναι φιλοσοφικά συστήματα κατ΄αρχήν και κατ΄αρχάς».

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαρία Τσαρούχα, συστήνει τη νέα της δουλειά, τη νέα της θεωρία και μέθοδο, Perceptual Acting and Directing , στο ευρύτερο κοινό αλλά στους επιστήμονες: «  Προσωπικά τις απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν την τέχνη μου, μου τις έδωσε η Κβαντική Φυσική και  έτσι εξέλιξα την καινοτόμα θεωρία και μέθοδο PerceptualActingandDirecting που ενώ απευθύνεται σε  καλλιτέχνες την αγκάλιασε η επιστημονική κοινότητα» , εξηγεί.

Η πλατφόρμα της Επιστήμης και της Τέχνης.

«Αναμφισβήτητα η τέχνη σήμερα επιβάλει με τον τρόπο της την ανάγκη σύνδεσης της, με την επιστήμη, την τεχνολογία. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών μέσα από την πλατφόρμα Επιστήμη και Τέχνη το επιδιώκει χρόνια τώρα εκπαιδεύοντας τους νέους, μαθητές, φοιτητές στην αναγκαία  σύνθεση όλων των γνωστικών τοπίων. Είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να αντιληφθούμε τον άνθρωπο ως ολότητα. Και αυτό ψάχνουμε και επιδιώκουμε μέσα από την πλατφόρμα», λέει η Μαρία Τσαρούχα που είναι μέλος της ΕΕΦ.

Το βιβλίο της Μαρίας Τσαρούχα με τίτλο Ο ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ παρουσιάζεται στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 Αθήνα). Ταυτόχρονα παρουσιάζεται σε επίσημη πρώτη η καινοτόμος Θεωρία και Μέθοδος Perceptual Acting and Directing (PAD). Την εκδήλωση υποστηρίζει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών 

Το tango, το Ζεϊμπέκικο και ο Αινστάιν

Αυτή η ολιστική αντιμετώπιση της Τέχνης και της Επιστήμης, περιλαμβάνεται μέσα στις δράσεις και στις παραστάσεις που στηρίζει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η Βασιλική Δημητρακοπούλου, εκπαιδευτικός , μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, εμπνεύστηκε από τον Ζορμπά και το Ζεμπέκικο, αλλά και από τον Αινστάιν και στη συνέχεια δημιούργησε με τους μαθητές στο 1Ο Γυμνάσιο της Νέας Μάκρης και στο 50ο Λύκειο Αθήνας   ενδιαφέρουσες παραστάσεις με θέματα όπως: «Ζεϊμπέκικος κίνηση μιμητική της Γης περί τον άξονά της», «από τον Higgs στον Ζεϊμπέκικο» , «το τρελό ταξίδι του Einstein», «tango»

«Στο tango οι μαθητές ερμήνευαν τους κανόνες ισορροπίας και τους νόμους του Νεύτωνα. Στην παράσταση από τον Higgs στον Ζεϊμπέκικο , οι μαθητές εξηγούσαν τι είναι το σωματίδιο Higgs. Όλες οι δράσεις έγιναν με στόχο την εκλαϊκευση των φυσικών επιστημών , αλλά και την υπογράμμιση της σύνδεσης που έχει η Τέχνη με την Επιστήμη. Ακόμη κι εγώ η ίδια έμεινα έκπληκτη, από το πόσο άρρηκτα δεμένος είναι ο χορός με την Φυσική…» , λέει η κ Δημητρακοπούλου