Κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σήμερα, οι οποίες στοχοθετούν κυρίως τις ρωσικές βιομηχανίες πετρελαίου και άμυνας, ενώ έχουν επίσης σκοπό να περιοριστεί η πρόσβαση μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, στο πλαίσιο των κινήσεων της Ουάσινγκτον με σκοπό να τιμωρηθεί η Μόσχα για την επέμβασή της στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες μεταξύ άλλων στοχοθετούν για πρώτη φορά τη Sberbank, επελέγη να επιβληθούν ταυτόχρονα με τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προβλέπουν να επιβληθούν περιορισμοί σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και πάγωμα πόρων διαφόρων κορυφαίων πολιτικών προσώπων στη Ρωσία.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Sberbank, τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, καθώς απαγορεύουν στους Αμερικανούς και στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της και να κάνουν συναλλαγές διάρκειας μεγαλύτερης των 30 ημερών.

Εξάλλου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις αφορούν επίσης τη Rostec, μια μεγάλη ρωσική κρατική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία και στους εξοπλισμούς, καθώς και πέντε ακόμη κρατικές εταιρίες αμυντικών τεχνολογικών προϊόντων: τις OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB και JSC NIIP.

Οι κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα θα επηρεάσουν τις έρευνες και την παραγωγή στην Αρκτική, σε υπεράκτια και σε σχιστολιθικά κοιτάσματα για πέντε ρωσικές εταιρείες: τις Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas και Rosneft.

«Τα βήματα αυτά υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιταχθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζακ Λου.

Η οικονομική και η διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχίζει να εντείνεται όσο οι ενέργειές της δεν ανταποκρίνονται στα λόγια (της ηγεσίας) της», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

 

Πηγή: Καθημερινή