Κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα του Ν. Ρωμανού

Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την αιτούμενη εκπαιδευτική άδεια του 21χρονου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος διανύει την 23η ημέρα απεργίας πείνας εξετάζει η κυβέρνηση.

 

Σε επικοινωνία που είχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης κ.κ. Λοβέρδο και Αθανασίου, συμφώνησαν, κατά πληροφορίες, εφόσον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ν. Ρωμανού, να δοθεί λύση δια της νομοθετικής οδού.

 

Mέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, οι κ. Αθανασίου και Λόβέρδος προκρίνουν την παρακολούθηση μαθημάτων από την φυλακή μέσω τηλεδιασκεψης και την χορήγηση αδειών μόνο στην εξεταστική περίοδο. «Θα μπορούσε να οργανωθεί ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης των μαθημάτων. Βεβαίως και ο σπουδαστής θα παίρνει αδειες όταν χρειάζεται να δώσει εξετάσεις», είπε στο Mega ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Θα εξασφαλίσουμε την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτηση των εγκλείστων που έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας διευκρινίζοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί είτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως, είτε με τη συμπύκνωση των εξεταστικών περιόδων, είτε με τη διενέργεια εξετάσεων εντός των φυλακών, αν ο έγκλειστος δεν μπορεί να λάβει άδεια.

 

Παράλληλα, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι γονείς των απεργών πείνας Νίκου Ρωμανού και Γιάννη Μιχαηλίδη. Οι γονείς κατήγγειλαν παραβίαση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και θα είναι οι μόνοι υπαίτιοι γι’ αυτό που θα συμβεί από εδώ και πέρα», είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού. «Δύο χρόνια πριν ο γιος μου προσπαθούσε να με πείσει ότι κάθε μορφής εξουσία λειτουργεί τιμωρητικά και εκδικητικά σε εκείνον και τους ομοϊδεάτες του. Τότε μου φαινόταν αδιανόητο. Δυστυχώς οι εξελίξεις με διέψευσαν» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του Μιχαηλίδη.

 

Πορεία αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό πραγματοποιείται αυτήν την ώρα. Εκτιμάται ότι συμμετέχουν περισσότερα από 4.000 άτομα, προερχόμενα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.  Η συγκέντρωση έγινε στο Μοναστηράκι, ενώ η πορεία κατευθύνεται μέσω Σταδίου στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια θα καταλήξει στα Προπύλαια.