Λαγκάρντ: Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του χρέους

Μένουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, δηλώνει μετά τις ελληνικές εκλογές η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι προτεραιότητά της είναι να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος με τις ελληνικές αρχές, κυρίως για το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ αποκλείει διαγραφή του χρέους.

 

«Θα πρέπει να μπει μπροστά η μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής και του φοροεισπρακτικού συστήματος, η σύντμηση του χρόνου διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων. Συνεπώς δεν πρόκειται για μέτρα λιτότητας, είναι μεταρρυθμίσεις βαθιές που μένει να υλοποιηθούν» εξηγεί στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» η Κρ. Λαγκάρντ.

 

Ερωτηθείσα για την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα περί αναδιάρθρωσης του χρέους, διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, καθώς έτσι εγείρεται το θέμα της ίσης μεταχείρισης των ευρωπαϊκών χωρών:

 

«Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες στην ευρωζώνη που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ειδικές κατηγορίες για την τάδε ή τη δείνα χώρα» υπογραμμίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ και προσθέτει ότι «στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες υποθέσεις για τις οποίες θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους».

 

Αν και η ίδια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, αυτές θα μπορούσαν να αφορούν τον όγκο, τα επιτόκια ή την διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Monde.