Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά: Διαλέξεις «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» 12, 19, 26 Μαρτίου 2019

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ποντίων και το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης αφιερώνει το νέο κύκλο μαθημάτων του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά (12, 19, 26 Μαρτίου 2019) στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού με τίτλο «Μνήμη μου σε λένε Πόντο».

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου σας προσκαλούν στην έναρξη των διαλέξεων Ιστορίας την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00 στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» με τη διάλεξη του επιστημονικού υπεύθυνου αυτού του κύκλου, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη με θέμα «Έτον Γενοκτονία; Ρωτώ κυρίες και κύριοι, εσείς τι λέτε; ».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Τρίτη 12, 19, 26 Μαρτίου 2019

Τα μαθήματα θα γίνονται ώρα 7.00 μ.μ.

  • Τρίτη 12 Μαρτίου 2019,

«Έτον Γενοκτονία; Ρωτώ κυρίες και κύριοι, εσείς τι λέτε; »

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Προβολή του Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ 3, “Μνήμη μου σε λένε Πόντο: Γενοκτονία”

  • Τρίτη 19 Μαρτίου 2019,

«Θεσσαλονίκη: Πέρασμα και καταφύγιο προσφύγων (1912 και εξής)»

Εισηγητής: Ευστάθιος Πελαγίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

  • Τρίτη 26 Μαρτίου 2019,

«Διπλωματικός και οικονομικός ρόλος των Μ. Δυνάμεων στον Πόντο (τέλη 18ου-αρχές 20ου αιώνα). Οι επιπτώσεις στον Ελληνισμό.»

Εισηγητής: Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής στην έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.

 

Τα μαθήματα αφορούν όλους τους ενήλικες, η εγγραφή και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι δωρεάν, μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων θα ακολουθεί διάλογος με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων, ενώ στο τέλος όλων των παρουσιάσεων θα χορηγείται βεβαίωση

παρακολούθησης.

Το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης διοργανώνει για τέταρτη φορά κύκλο διαλέξεων την τελευταία διετία και αναμένεται να ανταποκριθεί και πάλι στις υψηλές απαιτήσεις ενός καταξιωμένου θεσμού που στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού, υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα, αναβαθμιζόμενος συνεχώς.

 

«Έτον Γενοκτονία; Ρωτώ κυρίες και κύριοι, εσείς τι λέτε; ».

Πέρασαν 100 χρόνια από την περίοδο της καταστροφής, της γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, της συστηματικής εξόντωσης των άμαχων πολιτών του Οθωμανικού κράτους, που είχαν διαφορετικό θρήσκευμα ή εθνική ταυτότητα.

Η ολομέλεια της Bουλής των Ελλήνων αποφάσισε ομόφωνα στις 24/2/1994 την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές  για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά την περίοδο 1916-1923,  όμως πιο οδυνηρή και από αυτή την ίδια την τραγωδία είναι η απάθεια και η λήθη. Πέρασαν ήδη 100 χρόνια. Ήρθε η ώρα να σκύψουμε με προσοχή πάνω στο κεφάλαιο της Ελληνικής Ιστορίας που αφορά στην περίοδο εκείνη της καταστροφής και της εξόντωσης του Ελληνισμού.

Το βιογραφικό του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες.

Πάνω από 40 χρόνια ασχολείται με την έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού των ελλήνων της ανατολής και ειδικά του ποντιακού ελληνισμού. Έχει γράψει 22 βιβλία μόνο για τη γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου.

Το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967 πέρασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Πανεπιστήμιο του Tübingen σπούδασε Ιστορία, Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία (Empirische Kulturwissenschaft), κοντά στον διακεκριμένο καθηγητή και ιδρυτή του τμήματος H. Bausinger, και πολιτικές επιστήμες.

Τον Δεκέμβριο του 1989 εξελέγη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ λέκτορας της Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τον 15ο αιώνα και εξής.

Το 1993 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Φλώρινας του ΑΠΘ.

Το 1997 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΑΠΘ. Υπήρξε επίσης κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.

Υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Α΄ Παγκόσμιου Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, του ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ., της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων το μνημειώδες «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», που εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.