Λευκός καπνός” απ το Μαξίμου. Με εθνική γραμμή η Ελλάδα στις Βρυξέλλες

politikoi-arxigoi-2016

Έπειτα από περίπου οκτώ ώρες ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση.

Με την ανακοίνωση διαφώνησαν και δεν υπέγραψαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Μητσοτάκης: Συμφωνία για κοινά αποδεκτό πλαίσιο με επιφυλάξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου σημείωσε πως άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, ωστόσο, τόνισε πως υπήρξε συμφωνία για μία ανακοίνωση σε ένα κοινό πλαίσιο, λόγω “στροφής του Πρωθυπουργού προς τον ρεαλισμό”.

“Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση αρχίζει και προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό”, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε πως “συμφωνήθηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής”.

Κλείνοντας όπως είπε πως διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το αν ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.

Καμμένος: Με εθνική γραμμή στις Βρυξέλλες

“Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή”, ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για διαφωνίες σε ό,τι αφορά κυβερνητικά θέματα, αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι «ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα ζήτησε η έδρα της ακτοφυλακής της Ε.Ε. να είναι στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.

Λεβέντης: Φιάσκο η συζήτηση

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και χαρακτήρισε φιάσκο τη συζήτηση. Τόνισε ότι δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν καθώς δεν συμφωνήθηκε να συζητηθεί το οικονομικό ζήτημα, αλλά και το πάγιο αίτημά του για οικουμενική κυβέρνηση.

Θεοδωράκης: Μίνιμουμ εθνική γραμμή μετά κόπων και βασάνων

Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ενώ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε έγκριση για βέτο.
Όπως ανέφερε, αυτή η εθνική γραμμή βασίζεται σε τρεις άξονες:
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
Επιστροφή παράτυπων μεταναστών
Ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων.

Γεννηματά: Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Την ανησυχία της για το προσφυγικό εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, η οποία σημείωσε πως δεν δίνει λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα.

Αντίθετα, σημείωσε, πως κατά τη γνώμη της, “η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας”.

Κουτσούμπας: Δεν υπήρχε λόγος παραμονής μας στη συζήτηση

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξήλθε πρώτος του Προεδρικού Μεγάρου, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειαζόταν να μείνει άλλο στη συζήτηση. Αναλυτικά οι δηλώσεις του ΕΔΩ

Οι προτάσεις και οι… ενστάσεις

Φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του, παρέδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης, περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με αυτά τα δεδομένα διαμορφώνεται μία σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Υπερυπουργό για το προσφυγικό ζήτησε ο Θεοδωράκης

Υπερυπουργό για το μεταναστευτικό πρότεινε ο Θεοδωράκης και παρέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του. Κλειστά κέντρα ζήτησε ο Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία

Ο Βασίλης Λεβέντης πρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλα θέματα. Η πρόταση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων τέθηκε σε ψηφοφορία, αλλά τελικά μόνο ο Λεβέντης την υπερψήφισε.

Επίσης τις δικές του προτάσεις πρόβαλε και ο Κουτσούμπας.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε θέμα κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

Επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε 10 προτάσεις για το προσφυγικό:
1. Το Προσφυγικό είναι Παγκόσμιο Πρόβλημα, όχι μόνο Ευρωπαϊκό έτσι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα. Η κοινοτική αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί άμεσα.
Όμως για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του προσφυγικού απαιτείται, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια Διεθνής Διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Η κατανομή των προσφύγων πρέπει να μην αφορά μόνο τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και άλλες «Ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.
2. Δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης-Ευρωπαϊκός Έλεγχος.
Η Τουρκία οφείλει να λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εισόδου στην επικράτειά της παράτυπων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδας.
Παράλληλα πρέπει να περιφρουρήσει τις ακτές της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης προσφύγων-μεταναστών.
Η δημιουργία ασφαλούς οδού για επαρκή αριθμό προσφύγων, θα σταματήσει τα ταξίδια του θανάτου προς τη χώρα μας.
Η Ε.Ε. πρέπει να συστήσει ad hoc μηχανισμό παρακολούθησης -με την συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- για τον διαρκή έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
3. Δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και συνεργασία του ΝΑΤΟ με σαφές πλαίσιο και επιχειρησιακούς κανόνες που σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Την σύσταση για Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή, θα πρέπει να την υποστηρίξει με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.
4. Αναθεώρηση Κανονισμού Δουβλίνου II
Στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, με θεσμική μορφή και όχι προσωρινό χαρακτήρα.
Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής.
5. Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα.Θέσπιση Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης, για την διαχείριση της κρίσης.
Τακτική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις.•Η Ελλάδα αποδέχεται το μερίδιο της στην υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων. Σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει αποφασίσει η Επιτροπή, της αναλογεί το 1,90% του συνολικού αριθμού των προσφύγων.
Η υπέρβαση αυτού του ποσοστού δημιουργεί προβλήματα και για την υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων και στην κοινωνική συνοχή.Η φιλοξενία των προσφύγων που υπερβαίνουν τον αριθμό νοείται μόνο ως απολύτως προσωρινή με σκοπό την γρήγορη μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με τα ποσοστά που τους αναλογούν.•
Διασπορά των προσφύγων σε συνεννόηση με ΚΕΔΕ και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου.
Μέτρα υποστήριξης για τις περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες.
• Συντονισμός με κράτη του Βαλκανικού διαδρόμου και έλεγχοι των ροών.
• Διαχωρισμός των προσφύγων με τους παράτυπους μετανάστες.
Εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους.
Επιμερισμός της ευθύνης με επιχειρησιακή και οικονομική συμβολή της Frontex.
Διεκδίκηση Επάρκειας Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης
Η Ελλάδα δέχεται ιδιαίτερα μεγάλο βάρος ως χώρα πρώτης εισόδου των προσφύγων στην Ε.Ε.
Θα πρέπει να αξιοποιήσει τα άρθρα των Συνθηκών για έκτακτη οικονομική ενίσχυση της χώρας, για την Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση των προσφύγων, αλλά και τις τοπικές οικονομικές συνέπειες λόγω της εισόδου μεγάλων αριθμών προσφύγων.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να διατεθεί με ΣΥΝΘΗΚΕΣ-ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.
Ειδικότερα απαιτούνται μέτρα στήριξης και για όσες περιοχές αποδειχθούν ότι δέχονται ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ από τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές.
7. Η δράση της Ε.Ε. για την ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών.
• Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα ούτε σε άλλο κράτος μέλος. Η ΕΕ οφείλει να παρέχει τις προϋποθέσεις για την προστασία αλλά και την ένταξη τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο εγκλωβισμός προσφύγων σε μια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα τους.
Μέχρι την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης η ΕΕ οφείλει να επιμερίσει τους πρόσφυγες συνυπολογίζοντας τη διαθεσιμότητα κρατών – μελών να υπερβούν το ποσοστό που τους αναλογεί και μοιράζοντας το υπόλοιπο υποχρεωτικά στα λοιπά κράτη μέλη.
Σε χώρες-μέλη που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις για επιβολή κυρώσεων.
• Αύξηση του αριθμού των προσφύγων που περνούν από τα σύνορα της ΠΓΔΜ και υποδομές προσωρινής φιλοξενίας στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου.
• Κοινές δράσεις φύλαξης των συνόρων στον Βαλκανικό Διάδρομο με συμμετοχή της χώρας μας και συμβολή της Frontex.
• ‘Αμεση υλοποίηση Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για επιστροφές μεταναστών.
8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΒΩΤΟΣ
Σχέδιο σωτηρίας παιδιών προσφύγων «Κιβωτός». Η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει την ΕΕ για την ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σωτηρία των παιδιών των προσφύγων. Την καλούμε να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (που έχει κατατεθεί στην προσύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στη Μάλτα) για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κιβωτός» που προβλέπει την επανεγκατάσταση οικογενειών προσφύγων και ευάλωτων ατόμων με προσφυγικό προφίλ σε ευρωπαϊκές πόλεις απευθείας από την Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και η πρόταση των πλωτών hot spot.
9. Αντιμετώπιση Μονομερών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας.
Συμπεριφορές όπως αυτές της Αυστρίας πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά ουσιαστικές διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για περιφερειακές συναντήσεις με στόχο την εξειδίκευση-εκτέλεση των αποφάσεων της Ε.Ε.
Για την περίπτωση μονομερών κινήσεών τους σε βάρος μας (π.χ. κλείσιμο συνόρων) που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε κινήσεις διεθνούς νομικής και πολιτικής προστασίας της (όπως και των προσφύγων).
10. Δημιουργία μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική Πρόταση. Πολλές χώρες μέλη διαφωνούν.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά θετική!