Λευκός Οίκος: «Οχι» σε ταξιδιωτικό εμπάργκο λόγω Εμπολα

Κατά της επιβολής ταξιδιωτικού εμπάργκο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του Εμπολα εξακολουθούν να τάσσονται οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, παρά τις εκκλήσεις πολλών Αμερικανών πολιτών που πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο, θα περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας.

 

Το κλείσιμο των εθνικών συνόρων δεν είναι μια «αποτελεσματική στρατηγική», τόνισε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αντιτίθενται στην επιβολή ενός ταξιδιωτικού εμπάργκο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα, επανέλαβε σήμερα ο Λευκός Οίκος, παρά τις εκκλήσεις πολλών Αμερικανών πολιτικών που πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας.

 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι είναι αναγκαίο να παραμείνουν σε λειτουργία οι γραμμές μεταφορών ώστε να προωθούνται στη Δυτική Αφρική τα εφόδια που είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της επιδημίας εκεί.

 

Σημείωσε ωστόσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι θα ελέγχονται επαρκώς οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από τις χώρες αυτές προς τις ΗΠΑ.

 

Την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων βουλευτών, και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ.

 

Με την άποψη αυτή φαίνεται ότι διαφωνεί και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ ο οποίος είπε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί μια “αποτελεσματική στρατηγική” για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας. Υπάρχει μόνο ένας τρόμος για να λήξει η κρίση και αυτός είναι να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, πρόσθεσε ο Κιμ μιλώντας σε ένα συνέδριο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή.

 

Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπλοΐας, Μάικλ Χουέρτα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει “μέρα με την ημέρα” εάν θα επιβάλει μια ταξιδιωτική απαγόρευση.

 

Υπενθύμισε όμως ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει την κρίση, θεωρεί και αυτό ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί το κατάλληλο μέτρο για να καταπολεμηθεί η επιδημία.