Λετονία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Λαϊμντότα Στραουτζούμα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα, 64 ετών, ανακοίνωσε την παραίτησή της, παραδεχόμενη εμμέσως την αδύναμη επίδοση της τρικομματικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείτο.

«Ενημέρωσα τον πρόεδρο για την παραίτηση της κυβέρνησης», δήλωσε η Στραουτζούμα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του κράτους Ράιμοντς Βετζόνις, ο οποίος εκτίμησε πως η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Στραουτζούμα δεν εργαζόταν πλέον καλά.

«Οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό την εξωτερική πολιτική, τις απειλές κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη, την κρίση των προσφύγων κ.λπ. Είναι γι΄αυτό που έχουμε ανάγκη μια κυβέρνηση που λειτουργεί. Βλέπω πως νέες ιδέες, νέες εισροές και νέα ενέργεια είναι απαραίτητες προκειμένου να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στα υπάρχοντα θεμέλια», παραδέχθηκε η Στραουτζούμα, η οποία είχε αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2014.

Η Στραουτζούμα βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων, ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματός της «Ενότητα», λόγω των δυσκολιών στη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού του 2016 που προβλέπει αύξηση των φόρων.
Ο λετονός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να προτείνει έναν υποψήφιο για τη διαδοχή της.