Λιόν: Αθώα η Λεπέν για δηλώσεις της κατά των μουσουλμάνων

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

Το πλημμελειοδικείο της Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία αθώωσε την πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, η οποία κατηγορείτο για πρόκληση μίσους επειδή συνέκρινε, στα τέλη του 2010, τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας.

Η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας κατέγραψε ρεκόρ ψήφων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, αποσπώντας σχεδόν το 30%, δικαζόταν για πρώτη φορά για «πρόκληση στη διάκριση, στη βία ή στο μίσος προς μία ομάδα προσώπων εξαιτίας της θρησκείας τους».

Η Μ. Λεπέν είχε πει για τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο επειδή δεν υπάρχει τέμενος στην περιοχή τους: «Λυπάμαι αλλά για εκείνους που τους αρέσει πολύ να μιλούν για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν πρόκειται να μιλήσουμε για Κατοχή, μπορούμε να μιλήσουμε, αυτή τη φορά, γιατί είναι μια κατοχή εδάφους.

»Πρόκειται για μια κατοχή εδάφους, για συνοικίες στις οποίες εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, είναι μια κατοχή. Ασφαλώς, δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, ούτε στρατιώτες όμως παρ’ όλ’ αυτά είναι μια κατοχή που καταπιέζει τους κατοίκους», είχε προσθέσει η πρόεδρος του κόμματος της Άκρας Δεξιάς, που μιλούσε σε δημόσια συγκέντρωση.

Τέσσερις αντιρατσιστικές οργανώσεις είχαν καταθέσει αγωγή κατά της Μ. Λεπέν.

Η τελευταία κινδύνευε με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Όμως ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της εκτιμώντας ότι «η κ. Λεπέν, καταγγέλλοντας τις προσευχές στον δημόσιο χώρο, που είναι μεμπτές όχι για το σύνολο της μουσουλμανικής κοινότητας αλλά για μια μειοψηφία, ασκούσε απλώς το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Ήταν η πρώτη φορά που η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει διωχθεί ήδη για δυσφήμηση, εμφανιζόταν στο δικαστήριο για πρόκληση στο μίσος, αντίθετα από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, που έχει καταδικαστεί πολλές φορές, ιδιαίτερα επειδή έχει αποκαλέσει τους θαλάμους αερίων των ναζί «λεπτομέρεια» της Ιστορίας.