Δεύτερη ψηφοφορία: Σταύρος Δήμας 168 – «παρών» 131

Με 168 ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα έναντι 131 «παρών» έληξε η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια βουλευτής η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά ήταν απούσα.

 

Υπέρ του υποψηφίου Προέδρου ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής, Κατερίνα Μάρκου, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Οικονόμου, Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Κουράκος.

 

«Παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης καθώς και η Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητοι, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που απουσιάζαν από την πρώτη ψηφοφορία, ψήσισαν Σταύρο Δήμα.

 

Την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ κάνει γνωστή με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η Νίκη Φούντα.

 

«Η πολιτική στάση και θεώρηση της βουλευτού διαφοροποιείται σημαντικά, πάνω από έναν χρόνο τώρα, από την κεντρική γραμμή του κόμματος και πλέον δεν υπάρχουν πολλά σημεία ταύτισης. Πρόκειται για μία δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για λόγους πολιτικής και προσωπικής συνέπειας» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε πριν λίγα λεπτά.

 

«Η βουλευτής εύχεται κάθε επιτυχία όσον αφορά στις μελλοντικές επιδιώξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε έναν πολιτικό χώρο που με πολύ σεβασμό και η ίδια, με όλες της τις δυνάμεις, υπηρέτησε στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς ανεξαρτητοποίηση βαίνει και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Φωμάς Ψύρρας.

 

«Παρά τις όποιες διαφορές και την τρομοκρατία λάσπης του δίδυμου Τσίπρα – Καμμένου, και άλλοι βουλευτές σήμερα ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

 

«Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο και την εθνική περιπέτεια. Εκεί δεν θα υπάρχει “παρών”, αλλά θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με τη αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του ως προς τις συνέπειες, τη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη ψηφοφορία “παρών” δεν υπάρχει».

 

«Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο και την εθνική περιπέτεια. Εκεί δεν θα υπάρχει “παρών”, αλλά θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με τη αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του ως προς τις συνέπειες, τη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη ψηφοφορία “παρών” δεν υπάρχει», δήλωσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα σε όλους.

 

«Η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν την πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η άρνηση στη συντήρηση, στη διατήρηση των ασκούμενων πολιτικών» σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

 

«Ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα. Χρειάζεται αλλαγή στην Ελλάδα» είπε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος ερωτηθείς για την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα, απάντησε λακωνικά: «Ο καθένας παίρνει τον δρόμο του».

 

«Να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι η ελπίδα έρχεται και ότι θα ξανάρθει το χαμόγελο», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

 

«Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε όλοι και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους» δήλωσε ο Π. Καμμένος.