Πρώτο κρίσιμο τεστ – Πρόεδρος ή Κάλπες;

Στη Βουλή είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα και στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο για το αν θα υπάρξει η πλειοψηφία των «180» ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

 

Ο Σταύρος Δήμας ως μοναδικός υποψήφιος απηύθυνε μήνυμα ενότητας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσαν το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας ως παράγοντα κρίσιμο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

 

Ασφαλή συμπεράσματα από την αποψινή ψηφοφορία δεν μπορούν να εξαχθούν, ωστόσο από το αποτέλεσμα και τους αριθμούς των βουλευτών που θα ψηφίσουν «Σταύρο Δήμα» ή «παρών» αναμένεται να καταγραφεί η δυναμική της υποψηφιότητας του κ.Δήμα ενόψει των δύο ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν στις 23 και στις 29 του μήνα, που θα είναι και η καθοριστική.

 

 

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ψήφο που θα δώσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

 

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας επτά ανεξάρτητοι, που μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνουν ένα αποτέλεσμα 162 θετικών ψήφων.

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν θέσει τον πήχη στα 166 «ναι», και αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί τότε -όπως πιστεύουν τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά- θα καταδειχθεί η δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Δήμα και πιο εύκολα αυτή η δυναμική θα οδηγήσει στη δεύτερη ψηφοφορία στο να υπερβούν τις 170 οι θετικές ψήφοι και όλα να παιχθούν τελικά στις 29 του μηνός.

 

Από το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών έχουν τοποθετηθεί θετικά για την εκλογή του Σταύρου Δήμα επτά βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Σπ. Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, Π. Μελάς και Γιώργος Νταβρής, Γ. Κουράκος και η Κατερίνα Μάρκου.

 

Θα ψηφίσω κατά συνείδηση που είναι εθνική, χαλύβδινη και όχι πλαστική δήλωσε σήμερα ο Βύρων Πολύδωρας.

 

Πέντε βουλευτές, οι Βασίλης Οικονόμου, Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Καπερνάρος και Μ. Ιατρίδη κινούνται κοντά στο «ναι», αλλά δεν φαίνεται πιθανό να εκφραστούν θετικά από την πρώτη ψηφοφορία, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

 

Εννιά ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσουν τον Στ. Δήμα, πρόκειται για τους Οδ. Βουδούρη, Θ. Παραστατίδη, Θ. Τζάκρη, Ρ. Μακρή, Π. Μουτσινά, Χρ. Γιαταγάνα, Μ. Μπόλαρη, Μ. Ανδρουλάκη και Π. Τατσόπουλο. Δεν είναι γνωστή η πρόθεση ψήφου των Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, για την εκλογή Προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται συμφωνία των 2/3 της Βουλής – δηλαδή 200 βουλευτών.

 

Για να συγκεντρωθεί απόψε ο συγκεκριμένος αριθμός, θα χρειαστεί να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα οι 155 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλοι 45 βουλευτές από την αντιπολίτευση.

 

Μέχρι στιγμής κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έχουν ταχθεί οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (10 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές) – αν και ο Φώτης Κουβέλης, έχει δηλώσει πως ενδεχόμενη διαφορετική ψήφος βουλευτή του κόμματος, δεν πρόκειται να θεωρηθεί ως “αποστασία”.

 

Η ομάδα των “Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών” (17 πρόσωπα) δεν έχει υιοθετήσει κοινή στάση, όπως βεβαίως και οι υπόλοιποι 7 ανεξάρτητοι βουλευτές.