Λιβύη: Ρώσοι μισθοφόροι δίνουν τη μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης, λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη δηλώνει ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι που στηρίζουν τις δυνάμεις τους στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ηγούνται πλέον της μάχης για την κατάληψη της Τρίπολης.

Ο Φάτι Μπασάγκα, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας δήλωσε ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι του ομίλου Wagner, επικεφαλής του οποίου είναι έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι επικεφαλής στην πρώτη γραμμή της μάχης, έξω από την Τρίπολη. Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πάνω από 1.000 μισθοφόροι της Wagner έχουν φτάσει στη Λιβύη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ να καταλάβει την Τρίπολη, αναφέρει το Bloomberg. Mια μάχη που έχει «κολλήσει» έξω από την Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη. Από την άλλη, η Μόσχα και οι δυνάμεις του Χαφτάρ επιμένουν ότι δεν υπάρχουν μισθοφόροι που μάχονται στην Τρίπολη.

Λιβύη: Ολες οι επιθέσεις γίνονται από τους Ρώσους
«Οι μαχητές μας αναφέρουν ότι όλες οι επιθέσεις γίνονται τώρα από τους Ρώσους», δήλωσε ο Μπασάγκα στο Bloomberg. «Μάχονται ως πεζικό, στην πρώτη γραμμή», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διαθέτουν προχωρημένη τεχνολογία για παρεμπόδιση drone και πυροβολικό. «Μέσα σε δύο ημέρες εκτόξευσαν 2.500 βλήματα», επισήμανε ακόμη ο Λίβυος αξιωματούχος.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την κλιμάκωση
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους εξωγενείς παράγοντες να μην τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη. Ενα μήνυμα που απευθύνεται τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Τουρκία, η Βουλή της οποίας ενέκρινε το Σάββατο το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το αίτημα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας για στρατιωτική στήριξη και για την απειλή του εθνικού λιβυκού στρατού να να χρησιμοποιήσει ξένα εναέρια μέσα και μισθοφόρους για να επιτεθεί στην πόλη Μισράτα. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε αθώους πολίτες και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της το Σάββατο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εχουμε ζητήσει βοήθεια από πολλές χώρες»
Η συμφωνία που εγκρίθηκε από την τουρκική Βουλή ανοίγει τον δρόμο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει ξεχωριστή εντολή, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Ηδη, η Τουρκία έχει στείλει οπλισμένα drones στην κυβέρνηση της Τρίπολης, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκείνα που έστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Χαφτάρ. Ο Μπασάγκα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει βοήθεια από αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους κατοίκους της Τρίπολης. Πριν από λίγες ημέρες αεροπλάνα που πιστεύουμε ότι ήταν από τα Εμιράτα, χτύπησαν την πόλη Μισράτα. Πρόκειται για εξωτερική παρέμβαση. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να αναζητήσει τρόπους για να βάλει τέλος σε αυτή την επιθετικότητα», τόνισε ο Λίβυος υπουργός.

Λιβύη: Δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο με Τούρκους ναυτικούς
Ενώ κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη, το βράδυ του Σαββάτου δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο με σημαία Γρενάδας, που στο πλήρωμά του είναι Τούρκοι ναυτικοί.

Σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού κατέλαβε σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ανοιχτά της πόλης Ντέρνα και στη συνέχεια το ρυμούλκησαν στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ, για επιθεώρηση και προκειμένου να εξακριβωθεί το φορτίο του.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/libyi-rosoi-misthoforoi-mahi-gia-katalipsi-tripolis