Λουκέτο σε 18 πρεσβείες και προξενεία βάζει το Βέλγιο

Λουκέτο σε 18 πρεσβείες και προξενεία αναμένεται να βάλει το Βέλγιο στο πλαίσιο των μέτρων περιστολής των δημοσίων δαπανών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

 

Αυτές «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτραπεί» στο υπουργείο «να συνεχίσει να διασφαλίζει τις αποστολές του σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής αυστηρότητας» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου την ώρα που η νέα κυβέρνηση προβλέπει να προβεί σε περικοπές δαπανών ύψους 11 δισ. ευρώ σε διάστημα 5 ετών.

 

Αυτός ο «εξορθολογισμός» του διπλωματικού δικτύου του Βελγίου αφορά κατά κύριο λόγο την Ευρώπη, όπου οι πρεσβείες του Ταλίν (Εσθονία), της Ρίγας (Λετονία), του Βίλνιους (Λιθουανία), της Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) και της Λευκωσία (Κύπρος) θα κλείσουν.

 

Στη Γαλλία, τις υπηρεσίες των γενικών προξενείων στη Λίλ και στο Στρασβούργο θα αναλάβει να διεκπεραιώνει η πρεσβεία του Παρισιού, την ώρα που εκείνες του προξενείο της Κολωνίας στη Γερμανία θα τις χειριστεί η πρεσβεία του Βερολίνου και εκείνες του προξενείου της Γενεύης στην Ελβετία θα αναλάβει να τις διεκπεραιώνει η μόνιμη αντιπροσωπεία του Βελγίου στον ΟΗΕ στην ίδια πόλη.

 

Στην Αφρική οι πρεσβείες της Τρίπολης (Λιβύη) και της Μπραζαβίλ (Κονγκό) θα κλείσουν, όπως και τα γενικά προξενεία της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο) και του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική).

 

Στην Αμερική το προξενείο του Τορόντο (Καναδάς) θα κλείσει στα τέλη Δεκεμβρίου και εκείνα του Κίτο (Ισημερινός) και της Λα Πας (Βολιβία) κατά τη διάρκεια του 2015.

 

Η πρεσβεία της Καμπούλ (Αφγανιστάν) θα τερματίσει τη λειτουργία της τον Ιανουάριο. Τις υπηρεσίες σε διπλωματικό και προξενικό επίπεδο θα τις αναλάβουν πρεσβείες στις γειτονικές χώρες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ