Λυκούδης: Λυπάμαι για όσα είπε ο Φώτης

Κριτική στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για την μετεκλογική πορεία του κόμματος ασκεί ο Σπύρος Λυκούδης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο «Έθνος» μετά την ανεξαρτητοποίησή του.

Ο ίδιος εκφράζει βαθύτατη λύπη για τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το ζήτημα της διατήρησης της κοινοβουλευτικής του έδρας: «Δεν χρειάζεται κάποιος να αποδείξει όσα αποδεικνύει η ζωή του ολόκληρη», σημειώνει ο κ. Λυκούδης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής παρότι διατηρεί την πρόθεση να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φ. Κουβέλη, εκτιμά ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν συγκεντρώνει πλέον μεγάλες πιθανότητες να προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, λόγω κάκιστων χειρισμών που έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από το βήμα της ΔΕΘ, και συγκεκριμένα ότι «ο καθένας κρίνεται από τις αξίες που έχει και εκφράζει», ο κ. Λυκούδης, σημειώνει: «Το άκουσα κατάπληκτος. Ο Φώτης αναφέρθηκε σε μένα και δεν κάνει πολιτική κρίση, αλλά θέτει και θέματα αξιών. Λυπάμαι βαθύτατα. Δεν έχει καμιά σημασία αν του το επέβαλαν κάποιοι να το πει προκειμένου να καλύψει τις επιθέσεις των στελεχών του στο πρόσωπό μου τις προηγούμενες ημέρες. Ούτε έχει σημασία αν -όπως είμαι βέβαιος- αύριο, μεθαύριο θα έχει μετανιώσει για ό,τι είπε. Γιατί δυστυχώς το είπε…».

Απαντώντας σε στελέχη του κόμματος που ζήτησαν να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα, δηλώνει: «Θέλησα, και θα επιμείνω σε αυτό, να κρατήσω την αποχώρησή μου από τη ΔΗΜΑΡ όσο γίνεται πιο χαμηλότονη. Δεν θα απαντήσω επομένως στις προκλητικά σκόπιμες, επίμονες και σχεδιασμένες αναφορές στην βουλευτική μου έδρα. Αν απαντούσα, θα έλεγα πολλά και για πολλούς. Το σε ποιους ανήκει η έδρα ή καλύτερα σε ποιους οπωσδήποτε ΔΕΝ ανήκει έχει ήδη απαντηθεί. Τώρα, σε ό,τι αφορά εμένα. Σ’ αυτόν τον μικρό τόπο γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά. Δεν χρειάζεται κάποιος να αποδείξει όσα αποδεικνύει η ζωή του ολόκληρη».

Για το αν η ΔΗΜΑΡ «έχει ανοίξει βηματισμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Λυκούδης απαντά πως το κόμμα «βιώνει το δράμα του 1%. Αυτό το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό και δυστυχώς δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο ανάκαμψης. Στην ήδη λοιπόν υπάρχουσα από καιρό αντίληψη περί «αριστερής στροφής» του κόμματος, που ενδημούσε στις γραμμές του και έχει την εξήγησή της, ήρθε να προστεθεί το υπαρξιακό άγχος που φέρνει η εκλογική κατάρρευση και η εκτίμηση από τους πάντες (μη ομολογούμενη βεβαίως) ότι ο κόσμος που μας στήριζε μας έχει αποχαιρετήσει. Δεν θέλει και πολύ επομένως για να οδεύσει η σημερινή ΔΗΜΑΡ προς άλλες κατευθύνσεις».

«Δεν δημιουργούμε κόμμα. Σήμερα, φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε έναν πολιτικό χώρο με στόχο να βρει πολιτικό ενδιαφέρον και κυρίως ελπίδα ένα τμήμα της κοινωνίας που στέκεται ανέστιο, αμήχανο και κυρίως απογοητευμένο», σημειώνει ακόμη ως προς τα επόμενα βήματά του.