Μάκης Τσίτας στο radio1d.gr: Για τον αδέσποτο Κώστα

Ο “Αδέσποτος Κώστας” είναι το νέο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα Μάκη Τσίτα που παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη και διηγείται την ιστορία τού Κώστας.

 

“Ο Κώστας περιφέρεται μόνος κι αδέσποτος. Τον παίρνει μαζί της μια οικογένεια σκύλων…” λέει ο κ Τσίτας στο Radio1d.gr εξηγώντας πώς η “αντιστροφή των ρόλων που επιχειρεί κάνει τα παιδιά να μπουν στη θέση των κατοικίδιων που εγκαταλείπονται και λόγω της κρίσης στους δρόμους”.

 

Ο Μάκης Τσίτας έχοντας σπουδάσει δημοσιογραφία, έχοντας παράλληλα εργαστεί χρόνια στο χώρο του βιβλίου  και γράφοντας συνολικά 15 βιβλία για παιδιά (“Δε μου αρέσει το γάλα” , “Ποιανού είναι αυτή η σούπα;” κ.ά)  μυεί τους μικρούς αναγνώστες στη διαδικασία της συγγραφείς , της εικονογράφησης και της δημιουργίας ενός βιβλίου.

 

“Στην τύχη τους οι παιδικές βιβλιοθήκες”

 

“Μ αρέσει πολύ η συζητήση με τα παιδιά. Τα παρατηρώ. Πώς κινούνται , τι φοράνε. Εμπνέομαι απ αυτά” λέει και διαπιστώνει ότι “δεν λειτουργούν ουσιαστικά οι σχολικές βιβλιοθήκες , έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Κι όμως στο εξωτερικό, στη Φιλανδία για παράδειγμα, το Υπουργείο Παιδείας προαγοράζει από τα παιδικά και νεανικά βιβλία που ετοιμάζουν οι εκδότες κάθε χρόνο μια ικανή ποσότητα για να τροφοδοτηθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες και οι λέσχες ανάγνωσης. Είναι βέβαιο πως όσο περισσότερο δανείζεται το κοινό βιβλία ,τόσο πιο εύκολα θ αναζητήσει τίτλους και στην αγορά”.

 

Ένα βραβείο…διαβατήριο

 

Ο Μάκης Τσίτας πρόσφατα απέσπασε το ευρωπαϊκό βραβείο “Λόγος” για το βιβλίο του “ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ” Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη βοήθεια που προσφέρει η ΕΕ στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς . Το βραβείο χρηματοδοτεί 100% τη μετάφραση του βιβλίου του συγγραφέα κι αυτό για έναν Έλληνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μπορεί η γλώσσα να περάσει σε όλο τον κόσμο. “Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από 11 χώρες” εξηγεί ο κ Τσίτας που είναι παράλληλα ο εκδότης του diastixo.gr ενός ηλεκτρονικού περιοδικού για τη λογοτεχνία.

 

Τα βιβλία του Μάκη Τσίτα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr