Μαλί: Ανάρρωση ασθενούς από τον Έμπολα

Η κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένα άτομο που νοσούσε από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα θεραπεύτηκε και είναι πλέον το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου που επισήμως δεν πάσχει πλέον από τον ιό.

 

«Σας ανακοινώνουμε την πρώτη περίπτωση θεραπείας ενός ατόμου με τον ιό Έμπολα. Έχει περάσει δύο φορές τα ιατρικά τεστ και τις δυο φορές αρνητικά» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ουσμάν Κονέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Κονέ μίλησε παρουσία του επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για επείγουσα δράση κατά του Έμπολα στο Μάλι (UNMEER), Δρ Ιμπραχίμα Φαλ Σοκέ. Συνολικά 285 άτομα είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή και όλα είναι υπό ιατρική επίβλεψη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Μαλί ο οποίος αρνήθηκε να διευκρινίσει αν ο ασθενής που ανάρρωσε ήταν άνδρας ή γυναίκα.

 

Η επιδημία στη δυτική Αφρική ξέσπασε το Δεκέμβριο του 2013, νότια της Γουινέας. Από τότε ο ιός Έμπολα σκότωσε σχεδόν 1.300 ανθρώπους μόνο στη χώρα αυτή. Συνολικά έχουν καταγραφεί 5.700 θάνατοι εκ των οποίων 3.000 στην Λιβερία και περίπου 1400 στη Σιέρα Λεόνε τις δύο γειτονικές χώρες της Γουινέας.

 

Σύμφωνα με τη συνολική εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έως τις 23 Νοεμβρίου οι νεκροί συνολικά είναι 5689 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 15.935 σε οκτώ χώρες.