«Μαριονέτα του Μπαρόζο ο Σαμαράς», λέει ο Τσίπρας

Για έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη έκανε λόγω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει υποτελείς κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα».

Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών βρέθηκε η ουκρανική κρίση.

 

Όπως αναφέρει το in.gr, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης», επισημαίνοντας την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.

 

«Ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλει «κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας».

 

Σύμφωνα με το in.gr, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «από το 2011 και μετά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κύριου Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό, έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική».

 

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο. Και οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες.

Στη δημοκρατία πάνω απ’ όλα, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την προκοπή. Διότι προκοπή χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει, άρα λοιπόν το μήνυμα που στέλνουμε, είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.