Μάρκος Μπόλαρης: Η επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής είναι προϋπόθεση δημοκρατίας

markos-mpolaris

Καθώς η χώρα, μετά από πολυκύμαντη περιπέτεια στο πέλαγος της κρίσης, έχει εισέλθει στην ευθεία εξόδου από αυτήν, είναι κρίσιμα σημαντικό, με αυτοκριτική κι αυτογνωσία, να πορευτούμε στο αύριο, αποφεύγοντας λάθη που μας οδήγησαν σ’ αυτήν. Κι είναι εξίσου καθοριστικό η νέα πορεία της χώρας, του λαού ως συνόλου και του καθ’ ενός από εμάς ως πολίτη, με την προσωπική ευθύνη του, να ‘ναι πορεία που
• έχει στοχοθεσίες,
• πείθει με την πολιτική της πρόταση,
• ξεδιπλώνει ρεαλιστική στρατηγική και τακτικές υλοποίησης.

Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν αμφισβητηθούν καθεστηκυίες λογικές, που προβάλλουν ως ιδανικό
• την χωρίς αρχές πρόταξη της ιδιώτευσης, το προσωπικό βόλεμα, και την ταυτόχρονη υποταγή του δημόσιου – κοινού συμφέροντος ,
• την άλωση του δημόσιου χώρου από κομματικές και στη συνέχεια διαπλεκόμενες πρακτικές.

Η συνάθροιση των δύο ήταν βέβαιο ότι οδηγούσαν στην πολλαπλότητα της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα. Μιας πολυεπίπεδης κρίσης που ανέδειξε την ανεπάρκειά μας τόσο στον πολιτικό και τον οικονομικό χώρο, όσο και στον τομέα της πνευματικής και πολιτισμικής ηγεσίας.

Η επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής, των πολιτικών, των κομμάτων στα μάτια των Ελλήνων πολιτών είναι όρος και προϋπόθεση δημοκρατίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν ειλικρινή πολιτικό λόγο, εδραιωμένο σε στιβαρή ανάλυση, που προτάσσει το συμφέρον της Πόλης και των πολιτών απέναντι στην ιδιοτέλεια και τη διαπλοκή .

Η έξοδος της χώρας από τον χειμέριο κλήδονα που την ταλάνισε επί οκταετία, μας θέτει όλους ενώπιον ευθυνών. Οφείλουμε να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε ορίζοντες και νοοτροπία και να χτίσουμε το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας.
Με πολιτικές που συναρμόζουν την παραγωγή και την παιδεία και συνδέουν την βιοτεχνία και την βιομηχανία με την έρευνα και την καινοτομία,
με πολιτικές που δίνουν κίνητρο για επενδύσεις στην οικονομία ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και που ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή η οποία κατέρρευσε την τελευταία 15ετία.
Και φυσικά για την νέα αυτή πορεία είναι κρίσιμο να πετύχουμε την επιστροφή στην χώρα των χιλιάδων νέων Ελλήνων επιστημόνων που έχουν φύγει και εργάζονται στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να δομήσουμε ένα δημόσιο χώρο με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, απλούστευση, διαφάνεια, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον με ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενιαίο, διασυνδεδεμένο, συνεργαζόμενο, αξιολογούμενο, διάφανο που υπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο χωρίς χαρτιά και μολύβια.

Στην πορεία μας αυτή στο αύριο έχουμε επίγνωση της ιστορικής διαχρονίας της Ρωμιοσύνης. Προασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια και ενισχύουμε τον ρόλο και την θέση της Ελλάδας στην περιοχή που μετατρέπεται σε πόλο ασφάλειας, σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή, εδραιώνοντας συμμαχίες και δημιουργώντας νέες.

Αντιλαμβανόμαστε, κατά τον Σεφερικό λόγο, το βάρος που έχουν τα “μάρμαρα” στον τόπο μας. Έχουμε έγνοια, κατά την Ελυτική προτροπή, για την ανεκτίμητη παρακαταθήκη αιώνων, την ελληνική γλώσσα. Πορευόμαστε με την αξιοπρέπεια που μας χαρίζει η αυτογνωσία και την περηφάνια ότι ως λαός ξεπεράσαμε μια βαθιά κρίση.

Ξανασηκώνουμε το κεφάλι ψηλά.
Ξανανοιγόμαστε με αξιώσεις στους διεθνείς σύγχρονους δρόμους της πρόκλησης.
Μπορούμε. Θα τα καταφέρουμε.