«Μας ενώνουν η ιστορία του Ελληνισμού και ο αγώνας για το μέλλον»

«Μας ενώνει τόσο η ιστορία του Ελληνισμού όσο και ο αγώνας για το μέλλον» υπογράμμισε απόψε από το βήμα της κυπριακής Βουλής ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, «να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος για τον αγώνα εντός της Ευρώπης για τη δημιουργία των συνθηκών για επιστροφή της ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ελλάδα και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

 

«Ελλάδα και Κύπρος, συμφωνούν ότι η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, πρέπει να βάλει στην προτεραιότητα άλλες πολιτικές από αυτές που μέχρι σήμερα ταλαιπώρησαν αδίκως τους λαούς μας. Να βάλουν στην προτεραιότητα την πολιτική της ανάπτυξης και της απασχόλησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας στέλνοντας μήνυμα προς την Ευρώπη για τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας.

 

«Θα στηρίξουμε από κοινού όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται αυτή την ώρα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο σε αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

 

«Είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουμε από κοινού κάθε δυνατότητα, και θα δώσουμε μάχη ώστε όλες οι πρωτοβουλίες να τελεσφορήσουν και να παράξουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, όχι μόνο για τους λαούς μας, όχι μόνο για τον Ελληνικό και Κυπριακό λαό, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης, τους ευρωπαίους πολίτες.

 

» Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σθεναρά στο ίδιο μετερίζι για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, και πιο δίκαιες κοινωνίες που δε θα ρίχνουν τα βάρη μονομερώς στα χαμηλότερα εισοδήματα.

 

» Σε αυτή την προσπάθεια, για κοινωνική δικαιοσύνη, για επαναφορά της ατζέντας της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη, σε αυτή την προσπάθεια για να διεκδικήσουμε τα δίκαια των λαών μας, κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας. σας θέλουμε στο πλευρό μας στη σημαντική προσπάθεια που ξεκινάμε για να αντιμετωπίσουμε, μια πρωτοφανή, σε διαστάσεις ανθρωπιστική κρίση στην πατρίδα μας, διότι η οικονομική κρίση που ανακυκλώνεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει δυστυχώς, διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

 

» Σας θέλουμε στο πλευρό μας στην προσπάθεια να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη ότι πρέπει όλοι μαζί να ρίξουμε το βάρος και να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε τους δημοκρατικούς ευρωπαικούς θεσμούς και όχι ξεπερασμένα σχήματα, μη νομιμοποιημένα, που έδειξαν ότι οδηγούν σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε, λέγοντας: «Ας δουλέψουμε μαζί, για να γίνει και το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη, η Ήπειρος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμα».

 

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι κοινή είναι η προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και επισήμανε ότι άρχισε τον κύκλο των επισκέψεων του από τη Λευκωσία, διότι Ελλάδα και Κύπρο «ενώνει η προσπάθεια προάσπισης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, το οποίο κατάφωρα παραβιάζει η Τουρκία σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων».

 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Κυπριακό ανοικτό ζήτημα εισβολής και κατοχής και τόνισε ότι από την επίλυση του συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας.

 

Τόνισε ακόμη ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

 

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, η Αθήνα στηρίζει τις συνομιλίες «που στοχεύουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».

 

Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει «να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας με την Άγκυρα» και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να κάνει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος χωρίς να ακολουθεί τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας

 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι «υποφέρουν Ελληνοκύπριοι, Έλληνες και Τουρκοκύπριοι πολίτες».

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος, τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και επαναβεβαιώνει τους στενούς και άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αταλάντευτη στήριξη και συμπαράταξη της Ελλάδας στο μακροχρόνιο αγώνα, που διεξάγει για δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας του, τονίζοντας ότι οι συνθήκες επιβάλλουν επαγρύπνηση και εγρήγορση.

 

Κατήγγειλε τη διεθνή κοινότητα ότι στην αλαζονική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, εξαντλείται σε παραινέσεις και στην τήρηση ίσων αποστάσεων, που εξισώνουν θύμα και θύτη και ότι πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία για επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να αρθούν οι πειρατικές τουρκικές προκλήσεις.

 

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση, συμβάλλοντας ως ισότιμοι εταίροι και κατά τρόπο εποικοδομητικό στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων, που απασχολούν και ενίοτε διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Χριστόφιας: Κοινή προσπάθεια για απαλλαγή από την τρόικα

 

Ο τέως πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι είναι κοινή η προσπάθεια Ελλάδας – Κύπρου για απαλλαγή από την τρόικα.

 

Μιλώντας, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χριστόφιας τον χαρακτήρισε φίλο και είπε ότι η συνομιλία ήταν εγκάρδια. Με ενημέρωσε, πρόσθεσε, για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ενημέρωσα για το Κυπριακό.

 

Συμφωνήσαμε, είπε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την σιγουριά ότι με «πολλή συνέπεια η νέα ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

 

Ερωτηθείς, κατά πόσον είναι δυνατόν κάτι να αλλάξει στην Ευρώπη στα θέματα λιτότητας, είπε ότι «οι λαοί έχουν μπουχτίσει από τις νεοαποικιαικές πολιτικές της κ. Μέρκελ και των όποιων συνεργατών της. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκοί λαοί να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους».