Ματαίωση της «μίνι συνόδου» στις Βρυξέλλες

Mετά την απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού να μην μεταβεί στις Βρυξέλλες λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, η Αυστρία ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα «μίνι σύνοδο» της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων».

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

H χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα έχει άμεσες επιπτώσεις στις συνομιλίες για την προσφυγική κρίση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Πρώτα ήρθε η ματαίωση του ταξιδιού του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέντ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Άγκυρα και λίγο αργότερα ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ακύρωσε την «μίνι σύνοδο» 11 ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας που θα πραγματοποιούνταν στο προοίμιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά από πρωτοβουλία της Βιέννης στο κτίριο της αυστριακής αντιπροσωπίας στην βελγική πρωτεύουσα. Στόχος της συνάντησης της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», στην οποία συμμετέχουν εκτός από την Αυστρία και την Τουρκία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Πορτογαλία ήταν η εκπόνηση συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τη Συρία, αλλά και τη αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Αυστρία θα δέχεται τη μέρα μόλις 80 αιτούντες άσυλο

Εκτός από το ακανθώδες ζήτημα της πιθανής αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ακόμα κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες. Χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής της ενόψει της Συνόδου Κορυφής έκανε λόγο για «ιστορική δοκιμασία» για την ΕΕ, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην κλείσει τα γερμανικά σύνορα σε όσους πρόσφυγες προέρχονται από εστίες κρίσης.

Στο μεταξύ η Αυστρία που μέχρι πρότινος τασσόταν από κοινού με τη Γερμανία υπέρ μιας πολιτικής των ανοιχτών συνόρων αποφάσισε να ξεκινήσει αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, ενώ από αύριο Παρασκευή θα επιτρέπει καθημερινά την είσοδο στην χώρα μόνο σε 80 αιτούντες πολιτικό άσυλο, ενώ όμοια θα πράξει και η Σλοβενία περιορίζοντας τους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορά της. Θυμίζουμε ότι από τις αρχές του χρόνου οι αυστριακές αρχές έχουν καταγράψει 11.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου. Με αυτό το πρόσημο η φύλαξη των 13 συνοριακών σημείων στην νότια Αυστρία (Σλοβενία, Ουγγαρία, Ιταλία) γίνεται κατά την άποψη της αυστριακής κυβέρνησης ολοένα και πιο επιτακτική. Ο φράχτης μήκους 4χλμ κοντά στην πόλη Σπίλφελντ στα σύνορα με τη Σλοβενία δεν εγγυάται την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Κατά τη συνέπεια θα κληθεί ο αυστριακός στρατός να διασφαλίσει τα νότια σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Άμυνας η παρουσία του στρατού στην περιοχή θα αυξηθεί από τους 1.000 στους 1.600 άνδρες, ενώ την ίδια στιγμή θα γίνει χρήση μεταγωγικών Hercules για τις απελάσεις ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου.

Πηγή: Deutsche Welle